Zelezny bedankt doktoren na het gooien van werledrecord

OSLO, 16 juli In de vreugde om zijn wereldrecord speerwerpen, 89.66 meter, vergat Jan Zelezny in Oslo niet zijn Noorse dokters in het succes te betrekken. De 24-jarige Tsjechoslowaak werd door de medici aan zijn geblesseerde rug behandeld en kreeg het advies zeer secuur te zijn met het uitkiezen van zijn wedstrijden. 'Ik had absoluut niet verwacht dat ik een wereldrecord zou kunnen gooien', sprak de verraste Zelezny. Afgelopen jaar werd hij aan een rugwervel geopereerd en was daarna ruim vier maanden uitgeschakeld.

Zelezny was tot 24 maart van dit jaar wereldrecordhouder. Daarna gooide de Zweed Bodin verder en twaalf dagen geleden zorgde de Brit Backley weer voor de beste prestatie aller tijd, 89.78. Hij was een van de eersten die Zelezny in het Bislett-stadion met zijn topprestatie feliciteerde. De militair kwam pas in zijn zesde en laatste poging tot de gouden worp.

De organisatoren van de vermaarde Bislett Games waren dolgelukkig met het wereldrecord van Zelezny. Ze hadden gehoopt dat hun traditionele 'Dream Mile' het hoogtepunt van de avond in Oslo zou worden, maar die race viel tegen. De favoriete Brit Peter Elliott liet zich verrassen door de Amerikaan Joe Falcon die in 3.49,31 won. Bij de mannen werden wel nieuwe beste seizoentijden gelopen op de 3000 meter (de Marokkaan Issanger in 7.39,40) en de 10.000 meter (de Italiaan Antibo in 27.25,16). Spannend, maar onbevredigend was de 100 meter die Carl Lewis in een matige tijd van 10,26 seconden als winnaar opleverde. Volgens velen was de Brit Linford Christie echter een fractie van een seconde eerder over de finish gegaan. Christie, die al een ereronde met de bloemen had gelopen, kreeg nu 10,27 achter zijn naam. Lewis sluit vanavond in Barcelona zijn korte Europese toernee af. Hij komt in Spanje bij het verspringen uit. Slechts sporadisch waagt de Amerikaan zich nog in de met het oog op blessurekansen riskante springbak. Begin augustus denkt Lewis op de hoog gelegen baan in Sestrieres een serieuze aanval te ondernemen op het inmiddels bijna 22 jaar oude wereldrecord van zijn landgenoot Bob Beamon (8,90 meter).