Zegel van urinefles verbroken

Naar aanleiding van de dopingaffaires van Gert-Jan Theunisse zei ploegleider Jan Gisbers (PDM) in de rubriek tien vragen van afgelopen zaterdag: 'De Duitse televisie schijnt over videobeelden te beschikken, waarop is te zien dat flesjes met urine op weg naar het lab worden onderschept, geopend en opnieuw verzegeld. Ik ga de tv-man Jurgen Emig binnenkort eens vragen of dat verhaal echt waar is.'

Commentator Emig is voor het televisiestation ARD in de Tour de France.

Bestaan de door Gisbers bedoelde beelden? Emig: 'Inderdaad. Ze komen voor in de film Die Grenzen der Sport die ik eind 1988 heb gemaakt naar aanleiding van dopingzaak van Sandra Gasser. Die Zwitserse atlete werd bij de Europese titelstrijd van 1987 in Rome betrapt en mocht vervolgens twee jaar lang niet aan wedstrijden meedoen. Maar ze bleef steeds volhouden onschuldig te zijn. Voor de camera's van ARD deed ze dat zo overtuigend, dat onze sportafdeling besloot uit te zoeken of manipulatie met de urineflesjes mogelijk was.' Waar ging u aan de slag en hoe? Emig: 'We kozen voor de Olympische Spelen van Seoul in 1988. De uitvoering was tamelijk simpel. We namen een van de vele mensen een naam kan ik natuurlijk niet noemen in de arm die regelmatig bij de controles waren betrokken. Er zijn zelfs artsen die zich daarvoor best lenen, omdat ze het hoogst oneens zijn met de huidige gang van zaken bij het dopingonderzoek. Onze man haalde enkele flesjes uit het circuit, die we voor de camera's boven de verzegelde sluiting braken. We hadden zo wat kunnen toevoegen aan de urine, of die kunnen verwisselen voor andere. Daarna lijmden we de gebroken flesjes weer. Niemand schijnt wat gemerkt te hebben.' Hoe is er op de beelden gereageerd? Emig: 'We hebben veel brieven gekregen van onze kijkers. Het IOC vond het onbegrijpelijk dat zoiets kon gebeuren. En ook de dopingjager professor Donike stond versteld. Overigens, ik heb de cassette toegestuurd aan Harry Jansen, destijds de pr-manager van PDM. Ik weet niet wat hij er verder mee heeft gedaan. Wel is het gek dat juist Gisbers niet precies weet er in die film allemaal is te zien.'