Verdeeld volleybalteam kan toch goed presteren

ROTTERDAM, 16 juli Afgezien van de verdienstelijke tweede plaats van Nederland in de World League behaalden Rob Grabert (beste passer-verdediger) en Ron Zwerver (nummer een aanvaller) individuele prijzen. Uitgerekend deze twee spelers uit de oorspronkelijke basiszes van leermeester Arie Selinger zijn nog niet 'weggekocht' door rijke clubs. Jan Posthuma en na het WK in oktober ook Ronald Zoodsma en spelverdeler Peter Blange hebben het in het huidige systeem niet tot en met het aanvankelijke doel, de Olympische Spelen van '92 in Barcelona, volgehouden.

Bondscoach Harrie Brokking wil ondanks het vertrek van drie van de zes spelers op dezelfde voet doorgaan. Ook na het verrassende besluit van Peter Blange om straks naar Italie te verhuizen is zijn mening niet veranderd. Brokking heeft verleden week wel even geaarzeld, maar in Osaka realiseerde hij zich dat hij nog steeds op het goede spoor zit. Oranje werd door alle perikelen gestoord in de voorbereiding op het finaleweekeinde van de World League, maar won zaterdag toch zeer overtuigend met 3-0 van Brazilie en gaf gisteren in de eindstrijd Italie, de ijzersterke Europees kampioen, goed partij. Het verloor in drie sets, maar twee keer werd het 16-14. In de EK-halve finale in Stockholm, negen maanden geleden, sprokkelde Nederland in het totaal slechts twaalf punten bijeen tegen Italianen.

Brokking zou helemaal gerustgesteld zijn als de drie overgebleven proteges van Selinger zich uitspreken voor het huidige systeem, waarin de internationals geen club hebben en alleen bij het nationale team trainen en spelen, en in ieder tot na Barcelona '92 blijven. Dat hebben Edwin Benne en Ron Zwerver inmiddels gedaan, maar alleen Rob Grabert twijfelt nog. Hij heeft het contract met de NeVoBo, de volleybalbond, nog niet getekend. De 26-jarige Grabert wil nog even bedenktijd om te voorkomen dat hij spijt krijgt van zijn keuze. 'Het wegvallen van Peter Blange', zegt de Limburger, 'betekent dat binnen een jaar drie van de zes basisspelers vertrekken. Dat is een aderlating voor het team. Dat is een teruggang. We zitten nu vier jaar aan de top, vallen regelmatig in de medailles. Ik heb geen zin om voor plaats vijf tot en met acht te spelen.' Volgens Ron Zwerver is dat niet nodig. 'Ik zal nog meer geven', vertelt de fanatieke Amsterdammer, 'Dat moet, het kan, het is een uitdaging. Rob Grabert kan dat ook. Vier jaar geleden heb ik gezegd dat ik '92 wil halen. Dat gevoel komt uit mijn hart, niemand houdt dat tegen. Als het niet lukt goed te presteren in Barcelona, hebben we er hard voor geknokt. Dan waren wij misschien niet goed genoeg en is een volgende generatie dat wel.' Blange, een van de verloren zonen, is Zwervers kamergenoot op de vele trips. 'Peter is een goede volleyballer. We hebben veel met hem gewonnen en hebben een goede band met elkaar. Maar ook zonder hem kunnen we ons doel bereiken. Als je maar een aantal gekke mensen overhoudt dat alles voor elkaar over heeft.'

Grabert: 'Met die zes mensen uit de basisploeg hadden we wat speciaals. Niet alleen als team, ook als persoon. Als dan mensen weggaan, ga je twijfelen. Is het het waard dat je lief en leed met elkaar deelt als mensen uiteindelijk toch kiezen voor zichzelf? Momenteel twijfel ik of ik nog twee jaar moet doorgaan in deze structuur.'

Afgang

Grabert vindt niet dat Blange zijn woord gebroken heeft. Iedereen in de groep wist dat hij plannen had. De topvolleyballer, die zijn studie aan de TH in Eindhoven weer wil oppakken, snapt echter niet dat personen bij de bond en sponsor Nationale Nederlanden blijkbaar niet wisten dat Blange ('De nationale ploeg was een sleur aan het worden') het niet naar zijn zin had. NeVoBo-voorzitter Piet de Bruin gaf in Osaka toe dat hij acht dagen geleden compleet werd verrast toen hij Blange op televisie zijn vertrek hoorde aankondigen. Grabert: 'Ik wil niemand de schuld geven, maar voor bond en sponsor is dat een afgang. Die had voorkomen kunnen worden door open kaart met elkaar te spelen.' Volgens Brokking is Nederland redelijk op weg in de voorbereiding op het WK. Alleen Cuba en Italie zijn beter dan Oranje, is hij van mening. Nederland, het gastland Brazilie, Zweden en misschien de Sovjet-Unie zijn kandidaten voor een medaille. 'Alle spelers moeten in topvorm zijn willen we van Italie of Cuba winnen.'

Door de sterke tweede plaats in de World League heeft het Nederlandse team bijna een half miljoen gulden bijeen geslagen. Ongeveer de helft van het prijzengeld zal onder de spelers, van wie routinier Teun Buys (transfer naar het Belgische Maaseik) in Osaka na 311 interlands afscheid nam, worden verdeeld. Ook de beloning, 20.000 gulden per speler, voor de individuele prijzen van Grabert en Zwerver verdwijnt in de algemene pot. Zo gaat dat bij de nationale volleybalploeg.