Syrische president behoedzaam in Egypte

ALEXANDRIE, 16 juli Op zijn eerste bezoek aan Egypte sinds ruim 13 jaar heeft de Syrische president Hafez al-Assad zich vannacht behoedzaam uitgelaten over de vredesinspanningen van zijn gastheer, president Hosni Mubarak. 'We zijn bereid (om mee te doen aan het vredesproces) maar dat hangt van andere omstandigheden af', zei hij op een nachtelijke persconferentie samen met Mubarak. De Syrische president is vanochtend naar Damascus teruggekeerd.

Assad arriveerde zaterdag in een Boeing 727 met de naam '6 oktober' naar de gezamenlijk Syrisch-Egyptische aanval op Israel in 1973 in Alexandrie, waar hij op de luchthaven werd begroet met een omhelzing door Mubarak. De Syrische president werd vervolgens snel overgebracht naar het Ras al-Tin paleis, waar Mubarak in 1986 Shimon Peres ontving, de enige Israelische premier die hij in Egypte heeft ontvangen.

Mubaraks voorganger, wijlen president Anwar Sadat, verbrak in december 1977 de betrekkingen met Syrie na felle Syrische kritiek op zijn bezoek aan Jeruzalem. De relaties werden in december hersteld, en Mubarak heeft inmiddels al enkele malen Damascus bezocht, zoals voor en na de Arabische topconferentie in Bagdad, die door Assad werd geboycot. In Assads positie jegens Israel, dat wil zeggen afwijzing van elk compromis of deelakkoord met de joodse staat, is in de afgelopen jaren overigens weinig verandering gekomen.

Onder de onderwerpen van gesprek van het afgelopen weekeinde waren de mogelijkheid van een Syrisch-Iraakse verzoening en die van een verzoening tussen Assad en PLO-leider Yasser Arafat. Over zijn conflict met Irak zei Assad vannacht: 'Dit is een bekend probleem. Maar we zijn twee Arabische landen, en we zullen het eens worden ongeacht hoe lang het duurt'. Met Arafat zei Assad meningsverschillen te hebben over de manier waarop vrede in het Midden-Oosten kan worden bereikt. Verder 'is er geen probleem tussen de PLO en Syrie'.

(Reuter, AP, AFP)