Steven Rooks maakt na val zware dagen door in Tour

MILLAU, 16 juli Steven Rooks heeft gisteren ernstig overwogen de Tour te verlaten. Tussen Le-Puy-en-Velay en Millau ondervond Rooks in de beginfase van de rit veel last van een valpartij van zaterdag. Bij die tuimelpartij, waarbij ook Maarten Ducrot was betrokken, blesseerde Rooks andermaal zijn reeds geteisterde ribben. Tot overmaat van ramp heeft hij sinds zaterdag een onderhuidse ontsteking aan zijn zitvlak. Hij klaagde ook nog over een pijnlijke milt.

De Noordhollander verbeet in de eerste twee uur de pijn, maar voelde zich de laatste uren van de rit weer iets beter. Of de kopman van Post de 77ste Ronde van Frankrijk uitrijdt moet serieus betwijfeld worden. Zondag op de Causse Noir in Millau concludeerde hij nuchter en in feite na vorige week overbodig: 'De Tour is mislukt, net zoals de Giro. Het heeft geen zin te forceren de komende dagen. Als ik al in een groepje kan blijven, ben ik tevreden.' Deze Tour is voor de geplaagde Noordhollander een week voor het einde al afgelopen, hij heeft zijn blik al gericht op het wereldkampioenschap begin september in Japan. En op de najaarsklassiekers.

Rooks beseft ook dat hij de miljoeneninvestering van Post dit jaar nog moet proberen om te zetten in klinkende munt. 'Ik kan het eigenlijk niet maken af te stappen. Voor mezelf niet, maar ook voor de ploeg niet', meende Rooks. 'De Giro heb ik om dezelfde redenen voltooid. Achteraf vraag ik me af of het verstandig is geweest in Italie door te gaan, want ik krijg nu de dure rekening gepresenteerd. Ik ben in het weekeinde puur op karakter overeind gebleven. Hoe ver ik nog kan gaan moet in de Pyreneeen blijken. Het zal moeilijk worden de komende dagen. Een tijdje rust zou het beste zijn.'

(ANP)