Regeringspartij India bijeen om crisis te keren

NEW DELHI, 16 juli De leiders van India's grootste regeringspartij, de Janata Dal, zijn vandaag bijeengekomen om te pogen een oplossing te vinden voor een dreigende kabinetscrisis Premier V. P. Singh had zaterdag zijn ontslag aangeboden na het aftreden van drie ministers, maar na druk vanuit de partij kwam Singh daar gisteren op terug. Intussen traden twaalf andere ministers wel af.

De crisis in de zeven maanden oude coalitieregering ontstond vorige week toen vice-premier Devi Lal er voor zorgde dat zijn omstreden zoon Om Prakash Chautala opnieuw regeringsleider werd in de deelstaat Haryana. Chautala had in mei moeten aftreden nadat bij verkiezingen in Haryana twaalf mensen om het leven waren gekomen. De meeste ministers in het kabinet waren het niet eens met het machtsspel van Devi Lal. Er waren al eerder spanningen opgetreden in het Indiase kabinet door toedoen van Devi Lal, een ruwe boerenleider, die kan rekenen op steun van een deel van de Janata Dal. Veel ministers hebben de vice-premier eigenmachtig optreden verweten. Een Westerse ambassadeur omschreef Devi Lal als 'een schietgraag kanon wiens egoisme de grootste zwakte is van de regering'.

Singh, die bekend staat als een van de meest geslepen politici van India, zag eerdere pogingen Devi Lal uit te schakelen mislukken, maar waarnemers menen dat de premier nu een goede kans heeft de machtsstrijd te winnen. Eerst kondigde Singh aan af te treden waarna de Janata-Dal-leiders hem moesten smeken aan te blijven en dat zou in zijn voordeel werken.

Devi Lal gaf vanmorgen voor het eerst een indicatie eventueel het veld te zullen ruimen. 'We hebben Janata-Dal-president S. R. Bommai onze nek aangeboden', aldus de vice-premier, die daarmee impliceerde dat ook zijn zoon mogelijk voor de tweede maal zal aftreden. Waarnemers menen dat de leiders van de Janata Dal zich realiseren dat Singh de aangewezen man is de coalitieregering te blijven leiden. Singhs vertrek zou kunnen leiden tot nieuwe verkiezingen, waarin het maar de vraag is of de Congres-partij van de vorige premier, Rajiv Gandhi, opnieuw kan worden verslagen. (DPA, AP, Reuter)