Reeks bomaanslagen treft Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 16 juli Zuid-Afrika is het afgelopen weekeinde getroffen door een reeks bomaanslagen van blanken gericht tegen zwarten en Indiers, waarbij ten minste twee mensen om het leven kwamen en 22 werden gewond. Het geweld wijst erop dat extremistische blanken hun toevlucht hebben genomen tot het terrorisme om het apartheidssysteem in stand te houden.

Een bommelding van iemand die beweerde lid te zijn van de extremistische Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), dwong gisteren een vliegtuig van South African Airlines een noodlanding te maken, waardoor vliegschema's werden verstoord en chaos ontstond op het vliegveld Port Elizabeth. De AWB verklaarde later niets te maken te hebben met de bommelding. De ernstigste aanslag had plaats op zaterdagavond, toen een blanke man een granaat naar binnen wierp in een druk bezochte zwarte bar van een hotel in de stad Roodeport, ten westen van Johannesburg. Een man kwam hierbij om het leven, 21 anderen werden gewond. Een paar uur later kwam in Florida, een voorstad van Johannesburg, een Indische kelner bij een explosie om het leven.

De politie zei dat de explosieven waarschijnlijk afkomstig waren uit de goudmijn van Witwatersrand, waar vele conservatieve blanken werken.

Eerder zaterdag hadden twee mannen, gekleed in legeruniformen, het vuur geopend op twee zwarte lifters, nabij de stad Cullinan, waarbij een van hen werd gewond. Deze aanslag leek veel op een die vorige maand werd gepleegd in de buurt van Cullinan, toen twee blanken die zichzelf bekend maakten als leden van de zogenoemde Wit Wolven groep een naam die vaak wordt gebruikt door blanke extremisten, hoewel de politie het bestaan van een dergelijke organisatie ontkent zo maar twee zwarten vermoorden die langs de kant van de weg stonden.