Pin-up-bus voor vijf renners

Steeds meer ploegen beschikken in de Tour de France over een bus. Hij dient vooral als eerste opvangcentrum voor de moegestreden renners en rijdt de coureurs naar het hotel. De een is nog luxueuzer ingericht dan de ander. Naast heerlijke stoelen en een televisie is er een keukentje met bar aanwezig.

De opvallendste is die van de Nederlandse ploeg TVM, vooral door de buitenkant. Naast de gebruikelijke sponsornamen is de bus opgesierd met afbeeldingen van schaars geklede dames. Mogelijk is het niet bedoeld als lokmiddel, tenminste niet in de Tour. Het voertuig behoort tot een drukbezochte sauna in West-Brabant.

Veel passagiers heeft de bus niet meer in de laatste Tour-week. De ploeg van leider Priem bestaat nog maar uit vijf renners. De hoogst geklasseerde is de Zwitser Muller, 21ste op twintig minuten van de gele trui. De ploeg behoorde tot de zes die pas door een 'wildcard' toegang kregen tot de Tour. Zestien werden automatisch toegelaten op grond van hun punten-totaal volgens de FICP-computerranking.

Geen enkel team dat op uitnodiging van de Tour-directie deelneemt heeft tot nog toe kunnen aantonen dat de 'wildcard' is gerechtvaardigd. Het Spaanse Seur kreeg toegang door de aanwezigheid van Vuelta-winnaar Giovannetti. Maar de Italiaan, die al de ronden van Spanje en Italie had gereden, staakte de strijd allerminst verrassend na een paar dagen. De Russen van Alfa Lum zijn in geen velden of wegen te bekennen. De Colombianen van Postobon met hun nieuwe talent Mejia spelen een bescheiden rol. Het Franse team Toshiba wacht nog op zijn eerste succesje en moest vorige week afscheid nemen van Jean-Francois Bernard, een van Franse troetelkinderen die was voorbestemd Hinault als Tour-winnaar op te volgen.

Slechts het Spaanse Kelme maakt zijn uitnodiging enigszins waar. Al is het maar door een renner, de Colombiaan Parra die twaalfde staat in het klassement. Voor de andere ploegen met een wildcard geldt slechts het achterhaalde credo 'deelnemen is belangrijker dan winnen'. Het is misschien van belang voor de mondialisering en de commercialisering van de wielersport dat Russen, Colombianen en anderen zwakke renners hun gezicht mogen laten zien. Maar laat dat gezicht niet lachwekkend zijn. Een pin-up-bus voor vijf renners trekt dezer dagen door de Pyreneeen.

GvH