Nigel Mansell

Het rood van de Ferrari's heeft bij de Grote Prijs van Groot-Brittannie de 150.000 toeschouwers op Silverstone een waas voor de ogen bezorgd. De schuld kreeg winnaar Alain Prost, die zijn ploeggenoot en favoriet Nigel Mansell 21 ronden voor het einde voorbijreed en rechtstreeks naar zijn derde opeenvolgende Grand Prix-zege koerste. Toen de verbaasde Prost, die in de WK-rangschikking zijn Braziliaanse rivaal Ayrton Senna van de eerste plaats verdreef, uit zijn wagen klom en van het applaus wilde genieten, bleek dat te worden overstemd door gefluit. Het publiek was de mening toegedaan dat Prost de Engelse held Mansell de overwinning had moeten laten.

Mansell moest zijn Ferrari tot overmaat van ramp in de slotfase met een ontregelde versnellingsbak in de berm achterlaten. Achter Prost kon de Belg Thierry Boutsen daardoor tweede worden. Hoewel hij slechts lopend over de finish kwam, ging de meeste eer toch uit naar Nigel Mansell. De Brit maakte in de beginfase de race aantrekkelijk en vooral zijn strijd met Senna was bijzonder. De Braziliaan was het snelst weg en werd twaalf ronden lang verbeten achterna gezeten door Mansell. Diens tweede inhaalpoging slaagde. Verrukt over die prestatie zwaaide de Brit op het rechte eind met een vaart van 270 kilometer per uur naar het enthousiaste publiek.

De teleurstelling van Mansell kreeg een extra accent toen hij ruim na afloop meldde te zullen stoppen aan het einde van het seizoen. Adelaide op 4 november is zijn laatste Grand Prix. 'Deze beslissing heeft overigens niets te maken met het uitvallen op Silverstone', zei de 35-jarige Mansell. 'Ik las ook geen pauze in, maar stop definitief met de Formule I.'