Moslim-front Algerije verwezenlijkt ideeen

ALGIERS, 16 juli Het Front voor Islamitische Redding (FIS) heeft een maand na zijn overwinning in de Algerijnse plaatselijke verkiezingen in verscheidene gemeenten de eerste stappen gezet naar verwezenlijking van zijn ideeen over een islamitische maatschappij. De maatregelen zoals gescheiden onderwijs, een verbod van een muziekfestival en kledingvoorschriften hebben geleid tot boze protesten van de zijde van regeringsfunctionarissen, seculiere partijen en de officiele media.

In de oostelijke stad Constantine, de op twee na grootste stad van het land, heeft de gemeenteraad besloten jongens en meisjes met ingang van het komend schooljaar op school te scheiden, aldus de plaatselijke krant An-Nasr. Tevens zijn de verkoop en distributie van alcoholische dranken hier verboden.

In de badplaats Tipaza, ten westen van Algiers, zijn de kledingvoorschriften van het nieuwe gemeentebestuur onderwerp geworden van een strijd tussen het plaatselijk bestuur en de prefect. 'Om de arabo-islamitische tradities te bewaren en de publieke zeden te consolideren' was gedecreteerd dat mannen ten minste een korte broek moesten dragen en vrouwen tot onder de knie bedekt dienden te zijn. De prefect inviteerde de bevolking vervolgens zich te verplaatsen 'in het tenue dat u uitkomt'.

'Er zal u niets gebeuren. De autoriteiten van de Vilaya (districtsraad) staan klaar om u vrij verkeer te waarborgen.'

De nieuwe burgemeester heeft inmiddels gemeld zich niets van het verzet van de prefect aan te trekken.

De autoriteiten in de havenstad Oran op hun beurt hebben besloten een jaarlijks festival van rai-muziek, een soort Arabische rock over liefde, seks en rebellie die met name onder de stedelijke jeugd zeer populair is, dit jaar niet te houden. In dit hele kustgebied is 'alle culturele activiteit verboden die geen gunstige invloed heeft op het leven van de burgers', aldus de autoriteiten. Het liberale weekblad Algerie Actualite noemde deze maatregel 'de eerste echte blunder van het FIS', dat juist veel aanhang heeft onder de stadsjeugd. (AFP, Reuter, AP)