Laatste vluchtelingen uit Albanie vertrokken

WARSCHAU/ANKARA, 16juli De laatste Albanese 'ambassadevluchtelingen' zijn dit weekeinde op hun voorlopige bestemmingen aangekomen. In Marseille kwam gisteren het passagiersschip aan dat vrijdag in de Albanese havenstad Durres 544 Albanezen ophaalde. Ook de vluchtelingen in de ambassades van Turkije, Egypte, Polen en Hongarije hebben Albanie nu verlaten.

De 544 Albanezen die gisteren in Marseille aan land gingen, stapten daar direct in treinen die hen naar opvangkampen in diverse delen van Frankrijk brachten. De aankomst van het schip, de Orient Star, had enige vertraging opgelopen als gevolg van een ziektegeval aan boord. Een vrouw moest zaterdag met spoed van boord worden gehaald om naar een ziekenhuis in Italie te worden overgebracht. Bij hun aankomst in de haven van Marseille zongen de opgetogen vluchtelingen de Marseillaise. Velen kusten de grond.

In Warschau landde zaterdag een speciaal militair vliegtuig met de 52 Albanezen die hun toevlucht in de Poolse ambassade in Tirana hadden gezocht. Ze werden in de Poolse hoofdstad overgedragen aan het Poolse Rode Kruis, dat een opvangcentrum voor hen heeft ingericht in Modlin-Gorki, niet ver van Warschau. De meeste vluchtelingen willen doorreizen naar de VS, Australie en enkele Westeuropese landen.

De laatste vluchtelingen die Albanie verlieten was een groep van 76 mensen die de Egyptische en Turkse ambassade in Tirana zijn binnengevlucht. Zij werden gisterochtend naar Ankara gevlogen. (UPI)