Iraanse olie-minister: Opec naar richtprijs van 20 dollar

NICOSIA, 16 juli Alle dertien landen van de OPEC (Organisatie van olie exporterende landen) zullen zich tijdens de OPEC-vergadering van later deze maand uitspreken voor een richtprijs van twintig dollar voor een vat olie (159 liter). Dit heeft de minister van olie van Iran, Gholamreza Aqazadeh, in het afgelopen weekeinde verklaard. Op het ogenblik hanteert de OPEC een richtprijs van achttien dollar per vat.

De prijs van achttien dollar werd vier jaar geleden vastgesteld. Gezien de inflatie, de daling van de dollarkoers en de gang van zaken in de wereldeconomie moet de prijs omhoog naar twintig dollar. De tijd is er rijp voor, aldus Aqazadeh.

Afgelopen vrijdag bracht de minister een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij liet toen weten er het volste vertrouwen in te hebben dat de olieprijzen zullen stijgen, maar dat ze nog wel zwak zijn als de OPEC op 25 juli bijeenkomt. Iran zal op die vergadering aandringen op een vermindering van de olieproduktie.

In de afgelopen week zijn de olieprijzen flink gestegen. Olie uit het Noordzee-veld Brent voor directe levering noteerde vrijdag 17,10 dollar per vat na 15,45 dollar een week ervoor. De stijging deed zich voor omdat het er naar uitziet dat meer en meer landen van de OPEC zich gaan houden aan eerder gemaakte afspraken over produktiebeperking.

Vooral de VAE en Koeweit hebben lange tijd meer olie geproduceerd dan was afgesproken, maar koning Fahd van Saoediarabie kreeg vorige week de verzekering van de VAE dat die zullen meehelpen aan het stabiliseren van de oliemarkt. Ook Koeweit is begonnen met een vermindering van zijn olieproduktie. Verder hebben Irak en Qatar een produktieverkleining toegezegd.

In industriele kringen in Egypte is vernomen dat dat land de prijs van zijn olie voor de tweede helft van deze maand wil verhogen met ruim een dollar per vat. Egypte is niet bij de OPEC aangesloten. Sinds half juni rekent Egypte voor de kwaliteit Suez Blend twaalf dollar per vat. (Reuter)