Inkatha omgevormd tot een gewone partij

JOHANNESBURG, 16 juli Chief Mangosuthu Buthelezi's Inkatha-beweging heeft zich zaterdag op een speciaal congres van een Zuidafrikaanse bevrijdingsbeweging omgevormd tot een gewone politieke partij. Inkatha profileerde zich uitdrukkelijk als non-raciaal, waarmee de Zoeloe-beweging zich openstelt voor alle stammen en rassen. De partij sprak zich uit voor een 'meer partijen-democratie waarin rassen geen rol spelen en die wordt bediend door een vrije markt-economie.' Inkatha heeft een reclamebureau in de arm genomen dat het nieuwe imago moet verkopen aan alle Zuidafrikanen. De veranderde status komt op een moment dat Inkatha in de provincie Natal in een bittere machtsstrijd is verwikkeld met het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) en met de bondgenoten van het ANC, het Verenigde Democratische Front (UDF) en de grote vakcentrale Cosathu. De bloedige rivaliteit tussen de twee kampen bestaat al jaren. Het ANC verwijt Buthelezi deelname aan het apartheidssysteem door het accepteren van de thuislanden. Buthelezi heeft het ANC-kamp vervloekt wegens zijn radicale standpunten en het vasthouden aan de gewapende strijd.

De gevechten tussen de twee partijen hebben de afgelopen drie jaar aan zeker 3.500 mensen het leven gekost en is verergerd nadat president F. W. De Klerk in februari ANC-leider Nelson Mandela vrijliet en het ANC legaliseerde. Steeds meer zwarten sloten zich daarna aan bij het ANC en Inkatha verloor aanhangers. Buthelezi sprak zaterdag de 10.000 deelnemers aan het congres, in het thuisland Kwazulu, toe en zei: 'Geen kracht op aarde kan ons ervan weerhouden een invloedrijke partij te zijn aan de onderhandelingstafel'.

De 'chief' stak een 'vrienschapelijke hand' uit naar Mandela, maar waarschuwde dat de politiek en de doelstellingen van het ANC 'nooit door de strot' van zijn beweging zullen worden geduwd. Op het congres waren 100 blanken aanwezig.

    • Allister Sparks