Duizenden joden moeten in Ethiopie op uitreis wachten

TEL AVIV, 16 juli De joodse emigratie uit Ethiopie naar Israel is in moeilijkheden gekomen. Uri Gordon, het hoofd van de immigratie-afdeling van het Joodse Agentschap in Jeruzalem, zei vanmorgen dat duizenden joden in Addis Abeba onder barre weersomstandigheden op uitreisvisa naar Israel wachten. Voor deze vertraging gaf hij geen reden op.

Volgens woordvoerders van de Ethiopische joodse gemeenschap in Israel is een en ander het gevolg van het Israelische besluit te verhinderen dat Ethiopische christenen die zich als joden uitgeven naar Israel komen.

De New York Times meldde vorige week mede aan de hand van een uitspraak van de Israelische gezant Meir Joffer in Addis Abeba dat Israel en Ethiopie enkele weken geleden waren overeengekomen de emigratie van Ethiopische christenen naar Israel te voorkomen. Terwijl Israel de joodse identiteit van de immigranten wil verifieren hebben de Ethiopische autoriteiten om dezelfde reden drie weken geleden de uitgifte van paspoorten aan potentiele emigranten naar Israel gestaakt.

Een correspondent van het Israelische blad Hadashot meldt vandaag uit Addis Abeba dat de Ethiopische autoriteiten uitsluitend paspoorten zullen verstrekken aan Ethiopiers die met een notariele acte kunnen bewijzen dat ze familie in Israel hebben en dus in het kader van familiehereniging naar Israel willen gaan. Met deze procedure hopen de Ethiopische autoriteiten scherpe Arabische kritiek op het laten gaan van de Falasha's (Ethiopische joden) te ontzenuwen. Volgens Hadashot sluit deze Ethiopische politiek goed aan bij het Israelische standpunt dat Israels grenzen uitsluitend opengaan voor Ethiopische joden.

De Israelische ambassade in de Ethiopische hoofdstad onderzoekt thans zeer nauwkeurig de achtergrond van de Ethiopiers die zich voor emigratie naar Israel aanmelden. De grote vertraging van de emigratie van naar schatting 10.000 tot 12.000 Ethiopische joden naar Israel is het gevolg van de scherpere selectiemethodes die zowel de Israelische als Ethiopische autoriteiten toepassen.

De vertraging van de emigratie van Ethiopische joden zou niets te maken hebben met een gemelde weigering van Israel Ethiopie wapens te leveren. Volgens hardnekkige persberichten is de Ethiopische leider Mengistu Haile Mariam begin juli met een dergelijk verzoek in het geheim naar Israel gekomen. Intussen heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd dat Israel Ethiopie geweren levert.

    • Salomon Bouman