Dagjesmensen 'verstikken' Knokke

BRUSSEL, 16 juli De middenstanders van de Belgische badplaats Knokke zijn boos op hun burgemeester. Die had zich vorige week in een vraaggesprek met het weekblad Panorama/De Post dermate denigrerend uitgelaten over dagjesmensen dat ze vrezen er op den duur schade van te ondervinden. Ook de liberale PVV, de partij die samen met de lijst Gemeentebelangen van burgemeester graaf Leopold Lippens de meerderheid in Knokke-Heist heeft, is niet gelukkig met de uitlatingen van de aristocratische burgervader, een verwoed beoefenaar van de golfsport.

De graaf wil het toerisme in Knokke wat exclusiever houden dan dat in de andere kustplaatsen: tennisbanen, golfterreinen, maneges, 'zo trek je mensen aan'.

Maar niet teveel, want: 'De echte plaag is die van de frigobox-toeristen. Tiens, 't is goe weer, zeggen ze en ze steken bobonne, bompa, de kinderen en de honden in de auto en rijden naar zee.(...) Bobonne moet overgeven omdat bompa een dikke sigaar smoort, de kinderen geven over uit solidariteit met oma, de honden ook. Enfin, na drie uur misere komen ze in Knokke aan. Ze stoppen in een villawijk, vreten hun koelbox leeg, gooien hun papieren en bananeschillen op de grond. Dan gaan ze hun behoefte doen in de duinen en wandelen als eenden achter elkaar op het strand'. Geconfronteerd met de vijandige reacties op zijn uitlatingen, zei de burgemeester gisteren tegen het dagblad De Morgen niets te hebben tegen frigoboxen. 'Maar allez, nu heb ik toch ook eens een nieuw woord uitgevonden.'

Zijn ontboezeming moest gezien worden in verband met de grootse plannen die Knokke heeft om de auto's te weren, althans bovengronds. Daartoe gaat de gemeente vijf parkeergarages onder de Zeedijk bouwen met een totale capaciteit van 5.000 auto's. De toerist zal dan wel meer geld aan parkeren kwijt zijn dan nu het geval is.

De topdag die de Belgische kust gisteren beleefde was het beste bewijs dat zijn aanpak de juiste is, vindt de burgemeester: 'De hele voormiddag zat alles vast. Gezellig toch! Met de hele familie tweemaal vier uur in de auto. Aanschuiven. Stoppen om te doen wat-ge-denkt. Ziek worden. Een uurke op het strand zitten en terugkeren. Opnieuw aanschuiven en opnieuw ziek worden.(...) Is dat vakantie? Ik heet alle toeristen van harte welkom, met of zonder frigobox. Kleine of grote man, als ze maar niet heel Knokke verstikken met hun uitlaatgassen. Ik zeg u: er komt een dag dat men mij dankbaar zal zijn'.