Bijna alleen tegenvallers bij titelstrijd atletiek

ROTTERDAM, 16 juli Geen nationale records, slechts twee atleten die de limiet voor de Europese kampioenschappen haalden en een lange lijst van blessures en tegenvallers. 'Het ziet er naar uit dat de afvaardiging naar het EK in Split minder groot zal zijn dan we aanvankelijk dachten', stelde trainingscoordinator Arie Kauffman van de Atletiek Unie gisteren na het Nederlands kampioenschap op de Rotterdamse Nenijtobaan. Na de NK zijn twaalf atleten zeker van deelname aan de Europese titelstrijd.

Gretha Tromp werd de 'ster' van het kampioenschap door op drie van de vier onderdelen waaraan ze deelnam de titel te behalen. Op de 400 meter kwam ze met een tijd van 52,35 zelfs royaal onder de toelatingseis van 55,50 voor de Europese kampioenschappen. Op de 400 meter horden, 'haar' nummer, lukte het haar niet onder de limiet te duiken, maar nu ze zich eenmaal verzekerd weet van een ticket Joegoslavie neemt ze aan dat de bond haar wel op die afstand wil laten uitkomen. Behalve die twee onderdelen won ze ook nog de 200 meter.

Titel en limiet waren er ook voor verspringer Frans Maas, die gisteren aan het einde van twee warme maar vooral teleurstellende dagen bij zijn zesde en laatste sprong 7,96 meter ver in de zandbak landde. Maas' grootste concurrent, Emiel Mellaard, ontbrak bij het verspringen. Hij kampt met een beenblessure, startte zaterdag nog wel in de 100 meter serie maar hield al kort na de start in om te voorkomen dat zijn blessure zou verergeren.

Een chronische blessure speelde ook bij Nelli Cooman op. Na de 100 meter, die ze wel won, verliet ze hinkend de baan. De sprinster heeft dit seizoen mede door droevige familie-omstandigheden (haar vader is overleden) mentale problemen en is daardoor nog niet tot goede tijden gekomen.

Elly van Hulst, normaal gesproken altijd goed voor drie titeltjes, is evenmin in goeden doen. Ze liep slechts de 3000 meter, won die voor haar gevoel moeizaam en zal zich morgen aan een grondig onderzoek onderwerpen om de oorzaak te achterhalen van haar mindere prestaties. Ellen van Langen nam de titels op de 800 en 1500 meter van Van Hulst over. De 1500 meter beeindigde ze zaterdag, toen de omstandigheden door de harde wind slecht waren, in een tijd van 4.22,64, de 800 meter legde ze af in 2.01,57. Erik de Bruin, net hersteld van een knie-operatie, had aan een kogelstoot genoeg om die titel weer in de wacht te slepen (18,28 meter) en kwam bij het discuswerpen tot een uitstekende prestatie van 65,64 meter. Hij denkt nu alsnog in vorm te zijn voor het EK in Split, dat hij al uit zijn gedachten had gezet.