Samenstelling Politburo minder 'zwaar' dan voorheen

MOSKOU, 14 juli Het nieuwe Centraal Comite van de CPSU heeft gisteravond een lijst samengesteld waarop de namen staan van de 23 voorgestelde leden van het Politburo. Over de lijst zal vandaag als geheel worden gestemd.

Naast partijleider Michail Gorbatsjov en zijn plaatsvervanger Vladimir Ivasjko zijn zes namen voorgedragen: Joeri Prokofjev, de partijleider van Moskou, Gennadi Janev, president van de vakbonden, Igor Strojev, oud-lid van het secretariaat van het Centraal Comite, Ivan Frolov, hoofdredacteur van de Pravda, Aleksandr Dzasokov, voorzitter van de buitenlandcommissie van de Opperste Sovjet en Galina Semionova, hoofdredacteur van een dagblad en de enige vrouwelijke kandidaat voor het Politburo.

De partijsecretarissen uit de vijftien republieken van de Sovjet-Unie maken het Politburo compleet.

De chef van de geheime dienst KGB, Krjoetsjkov, en minister van defensie Jazov staan niet op de lijst. De samenstelling van het Politburo, zoals voorgesteld, is hiermee van minder gewicht dan voorheen.

Het Politburo had gisteravond al verkozen zullen worden, maar volgens twee leden van het Centraal Comite waren er 'technische problemen', zodat een nieuwe vergadering van het plenum vanochtend noodzakelijk was. (AFP)