Roeier Rienks nog steeds leider in boot met Florijn

LUZERN, 14 juli Een overwinning op de Rotsee Regatta ontbreekt nog op de erelijst van de roeiers Nico Rienks en Ronald Florijn. De prestigieuze internationale wedstrijd bracht de Olympisch kampioenen in het verleden nooit meer dan een zilveren medaille. Gisteren in Luzern plaatste de Nederlandse dubbeltwee, wederom een van de favorieten voor de wereldtitel, zich met speels gemak voor de halve finale van het monstertoernooi.

Ondanks deze zege wordt de ploeg nog immer geplaagd door een ontevreden gevoel. Vorig jaar misten Rienks en Florijn de wereldtitel op een bootlengte, hetgeen toegeschreven werd aan een gebrekkige voorbereiding. Alleen een compromisloze aanpak kan volgens de roeiers tot goud leiden. De voorbereiding op de Rotsee Regatta voldoet wel aan die eis. De afgelopen weken beperkte de ploeg van coach Jos Berkhout zich tot de dubbeltwee. De finale van morgen in Luzern moet een hoogtepunt worden op weg naar de WK in november.

De Rotsee Regatta vormt een tussenstation voor het oranjeduo. Afgelopen najaar besloot Rienks met Florijn door te gaan. Hij deed dit niet eerder dan dat hij andere mogelijkheden zorgvuldig overwogen had. Hij informeerde op de bosbaan zelfs voorzichtig naar de plannen van skiffeur Henk-Jan Zwolle. Florijn wachtte het oordeel van zijn ploeggenoot gelaten af. 'Ik liet het afhangen van Nico,' luidt zijn kalme commentaar. Verbreking van de samenwerking had volgens Rienks tot 'rottigheid met Florijn' kunnen leiden. De onderlinge concurrentie op het water laat hem niet onberoerd. 'In een wedstrijd zet je je altijd tegen je tegenstander af. Als ik in de skiff tegen Ronald roei, denk ik ook niet, wat een aardige jongen is dat toch.'

De keuze voor een nieuw seizoen in de dubbeltwee leidde onder meer tot het zoeken naar vervanging van coach Jan Klerks. 'Progressie is moeilijk en je moet dan ook proberen zoveel mogelijk mensen voor je karretje te spannen,' aldus Rienks.

De taakverdeling in de dubbeltwee blijft voor de WK in september ongewijzigd. Rienks bepaalt op slag tempo en tactiek, Florijn volgt op boeg met zijn bekende 'oer-halen'. Rienks: 'Ik wil graag bepalen hoe het gaat in een wedstrijd. Op de boegplaats roeien vind ik erg moeilijk. Uiteindelijk doe ik daar minder mijn best.' Florijn legt zich bij de leidende rol van Rienks neer. Zijn respect voor de prestaties van Rienks in de skiff speelt daarbij een belangrijke rol. 'In de dubbeltwee bepaalt de beste skiffeur wat er gebeurt. Als ik Nico vorig jaar in de wedstrijd om de Holland Beker had verslagen zou ik in de dubbel meer initiatief nemen,' aldus Florijn, die zelf geen onverdienstelijk skiffeur is. In 1983 won de Leidenaar de Holland Beker, een van zijn drie nationale skifftitels en brons op de Rotsee Regatta.

Meubilair

Beide roeiers hebben zich voorgenomen na de Olympische Spelen van 1992 te stoppen met toproeien. 'Om na Barcelona weer vier jaar door te gaan wordt echt te gek,' zegt Florijn, die in 1979 al brons won bij de junioren-WK. Simpelweg met minder training aan de wedstrijden deelnemen komt niet in hem op. 'Als je niet met de top meegaat, behoor je onmiddellijk tot het meubilair van de roeisport.'

De jarenlange toptraining heeft Florijn nog geen lichamelijke klachten opgeleverd. 'Het heet dan topsport,' is zijn mening, 'maar hele dagen achter een bureau zitten is gevaarlijker.'

Partner Rienks is gevoeliger. Dit voorjaar moest de student bewegingswetenschappen wegens een mysterieuze rugkwaal de roeitraining temperen. Rienks: 'Zo'n blessure is toch een vorm van slijtage.' Rienks en Florijn omschrijven zichzelf als 'gesettelde sportlieden'.

Anders dan vroeger is de aanpak rustig en planmatig geworden. De drang tot winnen is dezelfde gebleven, maar de roeiers zitten er niet mee af en toe een wedstrijd rustig aan te doen. Hun prestaties hebben het leven vergemakkelijkt. Inspiratie lijkt soms moeilijk te vinden. Zo lieten zij een maand geleden op de NK de race in de eigen discipline lusteloos aan verrassend hard gestarte tegenstanders, maar sloegen zij een dag later getergd terug met een titel in de dubbelvier. De Rotsee Regatta is hun best voorbereide wedstrijd van dit seizoen. De Oostduitsers die hen begin juni in Noorwegen een dubbele nederlaag toebrachten worden niet echt gevreesd. Vertrouwd wordt op de eigen progressie en 'verder baal je van iedere ploeg die bij je in de buurt blijft.'

    • Marc van den Eerenbeemt