Robuuste eredienst voor Mozart

Vooruitlopend op het Mozartjaar 1991 ging gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw een mini-Mozart Festival van start, dat een soortgelijke functie lijkt te vervullen als het kwarteleitje dat in de betere restaurants voorafgaat aan de menukeuze. Eigenlijk heeft Mozart, die bijna 200 jaar geleden ten grave werd gedragen, erediensten in de vorm van festivals of herdenkingsconcerten helemaal niet nodig. Mozart is altijd aanwezig, als het Olympische vuur van het concertleven. Bijna alle muziek van Mozart is zo sprankelend en geniaal, dat het gevaar van een overdosis uitgesloten lijkt. Zelfs bij middelmatige uitvoeringen hoeft men zich niet te vervelen.

Het als onderdeel van de Robeco-Groep Zomerconcerten gepresenteerde Mozart Festival door het Radio Kamerorkest onder leiding van Leopold Hager ging van start met een oprechte en galante, maar niet optimaal geinspireerde uitvoering van de Cassation in G KV63, een aimabel jeugdwerk van de 13-jarige Mozart. Ontroerend was hierin de vioolsolo door concertmeesteres Linda Ashworth. Daarna manifesteerde Bella Davidovich zich in het Pianoconcert in G KV453 op indrukwekkende wijze als de 'grand old lady' van de piano. Haar spel was groots en indringend. Ze vertolkte Mozart zo geconcentreerd dat zijn dramatiek bijna genadeloos bloot kwam te liggen. Davidovich bespeelt een piano alsof ze zingt, haar toucher doet denken aan de warme altstem van een zangeres als Kathleen Ferrier. De verschillende stemmen worden steeds prachtig tot een ondeelbare eenheid en haar markante fraseringen zijn vloeiend en organisch. De klank van het volgzaam begeleidende Radio Kamerorkest stak daar af en toe wat schriel tegen af. Maar bij de robuuste uitvoering van Mozarts Praagse Symfonie leverden ook Leopold Hager en het Radio Kamerorkest een topprestatie. De felheid en het enthousiasme waarmee dit meesterwerk gespeeld werd, maakte kleine schoonheidsfoutjes in de uitwerking onbelangrijk.

De volgende twee concerten van het in totaal drie avonden vullende Mozart Festival vinden plaats op 14 en 15 juli in het Concertgebouw te Amsterdam, waarbij respectievelijk de sopraan Dagmar Schellenberger-Ernst, de pianist Gerard van Blerk en de violist Young Uck Kim hun medewerking zullen verlenen.

Concert: Mozart Festival door het Radio Kamerorkest o.l.v. Leopold Hager met medewerking van Bella Davidovich, piano. Programma: Mozart: Cassation in G KV63, pianoconcert in G KV453, Symfonie in D KV 504 (Praagse). Gehoord: 13/7 Grote Zaal Concertgebouw te Amsterdam. Volgende concerten 14/7 en 15/7 aldaar.

    • Wenneke Savenije