Record op Wall Street stimuleert Beursplein 5

ROTTERDAM, 14 juli De Amsterdamse effectenbeurs maakte deze week een lusteloze start en bleef wat omzetten betreft aan de magere kant. De koersen kwamen later in de week wel in beweging, mede dank zij een steeds verder stijgend Wall Street dat gisteren een nieuw record behaalde.

De CBS koersindex sloot de week af op 201,2 punten, een winst van 4,5 punten ten opzichte van de week ervoor.

Donderdag had het Damrak de wind mee van een omslag in de stemming voor Koninklijke Olie, waarvan de meeste fondsen konden meeprofiteren. De stijging van het aandeel Koninklijke werd veroorzaakt door uitlatingen van de olieministers van de Golfstaten dat een hogere olieprijs belangrijker is dan een toenemende olieproduktie. Amerikaanse effectenmakelaars voorspellen een verdere stijging van olie-aandelen.

Gisteren volgde de effectenbeurs de verdere stijging op Wall Street, veroorzaakt door de verwachting dat monetaire maatregelen kunnen leiden tot een daling van de rente.

De koers van brouwer Heineken steeg met de stijgende buitentemperaturen mee. Philips bereikte woensdag bij 28 gulden een laagterecord. Donderdag en vrijdag herstelde het elektronica-bedrijf zich met enkele dubbeltjes. Gistermiddag sloot het aandeel op krap 29 gulden. Platenmaatschappij Polygram trok zich niet veel aan van de perikelen bij het moederbedrijf Philips en behoorde deze week tot de grootste stijgers.

Nu alle overnemingsplannen voor Macintosh van de baan zijn, keerde men zich van het fonds af. De koers van het detailhandelsbedrijf zakte fl. 5,60 weg en ging vrijdag van de hand voor fl. 38,50. De koers van de stukken HAL, de laatste die in de race was voor het bedrijf in Stein, reageerde niet.

Ahold moest woensdag een veer laten, nadat dinsdag in verband met de Asko-operatie de handel in was stilgelegd. De grootgrutter bleef dicht in de buurt van de ruim fl. 141,50 per aandeel, waartegen dinsdag het 13,1 procents belang dat het Duitse Asko bezat onderhands was doorgeplaatst. De bankaandelen waren deze week weer opvallend flauw. Amro en ABN, beide bezorgd om hun beurswaardering, lagen er verlaten bij met lichte koersdalingen. Sinds de aankondiging van hun fusieplannen zijn de aandelen van beide grootbanken alleen maar lager genoteerd. Het Britse effectenhuis Barclays, de Zoete Wedd (BZW) concludeert in een deze week gepubliceerde analyse dat de fusie tot minder kostenreducties zal leiden dan aanvankelijk verwacht, nu de banken de bonden hebben beloofd dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen en dat gestreefd zal worden naar een fijnmaziger kantorennet.

Op de parallelmarkt was de grote verliezer van vorige week, het Venlose high-techbedrijf DOCdata, maandag en dinsdag onderwerp van sterke speculatie. Beleggers blijven tegen beter weten in hopen dat de ontwikkeling van compact discs en van de zogenoemde DOCwheel-massageheugens eindelijk vruchten gaat afwerpen. Maandag gingen bijna 20.000 stukken om bij een koersstijging van fl. 3,80 tot fl. 11,80. Dinsdag ging de notering verder omhoog naar fl. 14. Ook de obligatiemarkt gedroeg zich deze week rustig. Dinsdag was weinig te merken van de inschrijving op de 8,75 procent staatslening die een lage opbrengst van 1,25 miljard gulden kende.