Ramsj

Peter Dickinson/Jean Claverie: Mole hole.

Blackie 1987, van fl. 24,50 voor fl. 12,50. Boekenmarkt, Den Haag. Inl. 070-3658226. Vanaf 4 jaar.

Een keurige Engelse heer bindt op zijn keurige Engelse grasveld de vergeefse strijd aan met een mol. Op de geestige tekeningetjes raakt de gentleman steeds verder onttakeld, terwijl de mol ontspannen en onaantastbaar heer van het gazon blijft. Door flapjes op te lichten en in gaten te turen, waarin met behulp van een wiel steeds andere voorstellingen kunnen worden voorgedraaid, is de lezer ook getuige van wat zich onder de grond afspeelt.

Nigel Gray/Michael Foreman: Ik breng je naar Alie Modderman.

Lemniscaat 1986, van fl. 20,50 voor fl. 9.90. Kinderboekwinkel, Amsterdam, Arnhem, Nijmegen. Vanaf 5 jaar.' Ik breng je naar Alie Modderman', dreigt de moeder van een kleine jongen, wanneer hij weer eens vergeet de tafel te dekken, de badkamer blank zet of een ruit inschopt. Alie Modderman blijkt helemaal geen kinderverslindende reuzin die met de zweep haar gezin regeert, maar een zorgzame moeder, wier gastvrije huis gevuld is met kinderen, beesten en opgewekte chaos.

Rindert Kromhout: Moet je horen met je oren - Een spartelende speelgoedhond.

Querido 1982, van fl. 18,90 voor fl. 8,95 per deel. De Slegte. Vanaf 5 jaar.

Kleine, uit het kleuterleven gegrepen gebeurtenissen worden sec en met een vleugje humor genoteerd. De miniverhaaltjes draaien om de dwarse, ondernemende Merel en haar onafscheidelijke speelgoedhond. Achtergrond vormt het prijsgezin van de jaren tachtig, met een zorgende, knuffelende vader vol malle invallen.

Barbara M. Walker: Het Kleine Huis Kookboek. Ploegsma 1980, van fl. 15,00 voor fl. 2,95. De Slegte. Vanaf 8 jaar.

In de Kleine Huisserie beschrijft Laura Ingalls Wilder met grote precisie het leven van de Amerikaanse pioniers. Bladzijden lang wordt er gekookt en gegeten. Hierdoor geinspireerd verzamelde Walker authentieke recepten en paste ze aan aan de keuken van nu. Speciaal voor jonge en oude Kleine Huisfans, die het beste samen de keuken in kunnen gaan om daar lange-winter-brood en pompoentaart te bakken, boter te karnen of tomatenjam te maken.

Nina Bawden: Het Suikerbiggetje.

Querido 1986, van fl. 19,90 voor fl. 8,95. De Slegte. Vanaf 10 jaar.

Aan het begin van deze eeuw vervalt een welgestelde Londense familie tot armoede en is genoodzaakt het genadebrood te eten van twee ongetrouwde tantes op het platteland. De onaangename veranderingen worden gezien door de ogen van een negenjarig meisje, dat een emotionele uitlaatklep vindt in Johnny, de verstandigste big van heel Engeland. Helaas kun je varkentjes niet alleen liefhebben, maar ook opeten. Mooi beeld van een besloten dorpsgemeenschap anno 1900. Priegelige druk en helaas zonder plaatjes.

Mario Dane Bauer: Bluf. Van Goor 1988, van fl. 19,90 voor fl. 5,50. Vroom en Dreesmann. Vanaf 12 jaar.

Twee gezworen kameraden - een branieschopper en een zorgelijke - gaan stiekem zwemmen in een streng verboden rivier. Branieschopper verdrinkt en zorgenpiet dreigt te bezwijken onder zelfverwijt. Psychologisch goed doordacht, ingehouden geschreven verhaal, dat minder melodramatisch is dan het gegeven doet vermoeden.

Leon Garfield: Koetsen rolden voorbij. Leopold 1983, van fl. 27,25 voor fl. 12,90. De Slegte. Vanaf 12 jaar.

Sam Chichester wordt geboren in een diligence. Zijn eerste schreeuw valt samen met de laatste adem van zijn moeder. Met zijn enige erfenis, een oud pistool, gaat hij op zoek naar zijn onbekende vader. Gesitueerd in het achttiende eeuwse Engeland. Spannend, suggestief geschreven verhaal, vol rokerige herbergen, krakende galgen, mist en gierende wind.

Jaap ter Haar: Geschiedenis van de Lage Landen Fibula-Van Dishoeck 1990 ('85), van fl. 92,50 voor fl. 39,90. Het Martyrium, Amsterdam. Vanaf 12 jaar.

De vaderlandse geschiedenis gepresenteerd in zeshonderd pagina's, een groot aantal schilderijen en prenten en een afwisseling van feitelijke en geromantiseerde historie. Zwaar in de hand liggende bundeling van in de jaren zeventig afzonderlijk uitgegeven delen. Ter Haar wilde' het verleden toegankelijk maken voor een zo groot mogelijk publiek.' Piet Hagen: Hoe wij leren lezen.

Zwijsen 1984, van fl. 29,90 voor fl. 10,90. Kinderboekwinkel, Amsterdam, Arnhem, Nijmegen.

Aantrekkelijke, overvloedig geillustreerde eerste kennismaking met het leesonderwijs in heden en verleden. Toegankelijk voor elke geinteresseerde en een aardige opwarmer voor ouders van kinderen, die straks in september de opwinding van het zelf leren lezen te wachten staat.

    • Bregje Boonstra