Philips wacht met introductie van DAT-speler in VS

EINDHOVEN, 14 juli Philips wacht met introductie van de digital audio tape recorder in de VS uitgesteld in verband met de rechtzaak die Amerikaanse muziekuitgeverijen en tekstschrijvers tegen Sony hebben aangespannen. De aanklagers willen dat de rechtbank Sony verbiedt om DAT-spelers en DAt-cassettes op de markt te brengen. Ze vrezen grote financiele schade, omdat de DAT-speler op grote schaal zal worden gebruikt voor het illegaal kopieren. De Europese presentatie van de Philips' DAT-speler op de Firato eind augustus gaat gewoon door. Philips verwacht dat het apparaat geen massa-produkt wordt, maar alleen een plaats krijgt in het hoogste marktsegment.

Japanse en Europese elektronicabedrijven kwamen vorig jaar na drie jaar van touwtrekkerij tot een vergelijk met de muziekindustrie over de introductie van de DAT-speler. Ze beloofden dat ze in het apparaat een chip zouden inbouwen die seriegewijs kopieren onmogelijk maakt.