Marti ten Kate

Marti ten Kate is gisteravond voor de vijfde achtereenvolgende keer nationaal kampioen op de 10.000 meter geworden. De Twentse marathonloper, die zich vorige week zaterdag in het Belgische Hechtel ook op de tien kilometer kwalificeerde voor de Europese titelstrijd in Split, had in feite alleen concurrentie van John Vermeule. De Zeeuw had in de laatste 600 meter geen verweer tegen de grotere snelheid van Ten Kate.

Met zijn winnende tijd van 28.47,92, was Ten Kate bijna veertig seconden langzamer dan een week tevoren in Hechtel (28.07,97). In het Belgische plaatsje waren de omstandigheden echter aanmerkelijk beter dan op de eerste dag van de nationale titelstrijd op de Nenijto-baan in Rotterdam, waar een forse wind in de lengte-richting van de baan stond.

John Vermeule, die op 1 september Nederland met Gerard Nijboer en Marti ten Kate vertegenwoordigt op de marathon in Split, verloor in de slotfase bijna vijf seconden op Ten Kate.

Volledig kapot kwam Tonnie Dirks als derde over de finish. De Brabander, die op 22 april in de marathon van Rotterdam als achtste de best geplaatste Nederlander was maar niet zijn selectie voor Split kon afdwingen, zal na gisteren de hoop op kwalificatie op de tien kilometer voor de Europese titelstrijd (limiet 28.10) hebben opgegeven.