Lof Mandela voor Kenia's president Moi

NAIROBI, 14 juli De Zuidafrikaanse zwarte leider Nelson Mandela heeft gisteren op een bijeenkomst in Nairobi de Keniase president Daniel arap Moi warm geprezen voor zijn steun aan de anti-apartheidsbeweging. Daarnaast onderstreepte hij dat het Westen geen recht heeft 'tegenover ons te preken over democratie'.

De Keniase regering heeft juist 17 pleitbezorgers van een meer-partijenstelsel gevangen gezet, wat haar is komen te staan op kritiek van onder anderen de Amerikaanse ambassadeur. Keniase kranten meldden gisteren dat de vijf Noordse ambassadeurs de regering hadden gewaarschuwd dat bijna 80 miljoen dollar aan hulp in gevaar zou komen als zij de oproepen tot democratisering bleef negeren. Voorts is de regering-Moi de afgelopen week geconfronteerd met wijd-verspreide ongeregeldheden na een verboden betoging voor democratisering.

Mandela ging niet rechtstreeks in op de Keniase problemen. Wel beschuldigde hij het Westen van schijnheiligheid ten aanzien van democratie. 'Welk recht hebben de blanken ons een lesje te lerven over democratie wanneer zij diegenen die in de koloniale tijd om democratie vroegen terechtstelden?' President Moi had volgens diplomaten gehoopt dat Mandela's bezoek de aandacht zou afleiden van de recente onlusten. Maar de bijeenkomst die Mandela toesprak werd slechter bezocht dan verwacht. Van de 60.000 plaatsen in het Moi-stadion waren er slechts 20.000 bezet waarvan een derde door schoolkinderen. De televisie had donderdag werkgevers nog opgeroepen hun werknemers voor de bijeenkomst vrijaf te geven. (Reuter, UPI)