Ford moet zes miljoen dollar betalen aan uitvinderruitenwissers

DETROIT, 14 juli Het Amerikaanse autoconcern Ford moet de uitvinder Albert Kearns tussen de vijf en de zes miljoen dollar betalen omdat het een patent op de intervalschakelaar voor ruitewissermotoren op auto's heeft gestolen. Advocaten van beide partijen hebben vrijdag laten weten dat er een regeling is getroffen van dertig dollarcent voor elke auto met deze voorziening die Ford tussen de jaren 1972 en 1988 heeft verkocht. Het patent van Kearns liep in 1988 af.

Kearns heeft er nu het volste vertrouwen in dat hij andere zaken tegen 27 Amerikaanse, Japanse en Europese autofabrikanten ook kan winnen. De intervalschakelaar is inmiddels op vrijwel alle auto's een standaardvoorziening. Advocaat Wheeler van Ford heeft laten weten dat Ford opgelucht is. Kearns had namelijk 140 miljoen dollar schadeloosstelling geeist, of 6,85 dollar per verkochte auto. Ford wenste in eerste instantie niet meer te betalen dan vijf dollarcent per auto ofwel nog geen 1,5 miljoen dollar. Het juiste aantal auto's dat in de gewraakte periode met de intervalschakelaar is uitgerust moet nog worden vastgesteld. (Reuter)