Ex-agenten Securitate in Roemeense politie

BOEKAREST, 14 juli Ex-agenten van de ontbonden Roemeense geheime politie, de Securitate, die terreur zaaide onder het bewind van de geexecuteerde president Ceausescu, worden opgenomen in een nieuwe oproerpolitiemacht en in de inlichtingendiensten.

Minister van defensie Victor Stanculescu zei dat 'ze hun taak zullen vervullen in een vredesbewarende rol in de nieuwe geindarmerie en de inlichtingendiensten'. President Ion Iliescu riep vorige maand op tot de vorming van een oproerpolitiemacht of geindarmerie na ongeregeldheden in Boekarest waarbij door de regering te hulp geroepen mijnwerkers anti-regeringsdemonstranten mishandelden. Iliescu zei toen dat de politie van Boekarest en delen van het leger 'psychologisch niet in staat' waren om de demonstraties tegen de regering te beteugelen. Stanculescu, een onderminister onder Ceausescu, zei gisteren dat niemand hoefde te vrezen dat de ex-agenten van de Securitate zouden proberen het nieuwe Roemenie te destabiliseren. Alleen 'goede burgers' werden gekozen voor de nieuwe diensten. In het centrum van Boekarest hebben gisteren meer dan 20.000 mensen gedemonstreerd voor de vrijlating van de gevangen studentenleider Marian Munteanu. Munteanu en andere studenten werden gearresteerd na de rellen van vorige maand.

De regering liet later weten 'justitie niet te willen beinvloeden'.

Verder toonde zij zich tevreden over het feit dat de betoging, waarbij tevens werd opgeroepen tot naleving van de mensenrechten, zonder incident was verlopen. (Reuter, AFP)