ELLEN VAN LANGEN; Leergierige atlete in opmars

De dubbelslag op 800 en 1500 meter die de 24-jarige atlete Ellen van Langen dit weekeinde bij het nationaal kampioenschap in Rotterdam voor ogen staat, past bij haar snelle ontwikkeling. Vijf jaar geleden wendde de Twentse zich af van de voetbalsport en koos atletiek als nieuwe hobby. Ruim twee jaar terug verhuisde zij naar Amsterdam, leerde hoofdstedelijke atletes kennen en ontmoette trainer Frans Thuys. Zes wedstrijden met tijden net boven de twee minuten over 800 meter accentueerden de afgelopen weken haar entree in het internationale strijdperk.

De top van de Nederlandse atletiekwereld, zoals die zich een aantal jaren manifesteerde, heeft nog slechts schoorvoetend aan de formele eisen voldaan die voor een startbewijs bij het Europees kampioenschap in Split gelden. Anderhalve maand voor dat evenement heeft Ellen van Langen al wel voor prestaties gezorgd die deelnemen in Joegoslavie mogelijk maken. De studente economie is de enige Nederlandse die bij de grote internationale wedstrijden op niveau presteerde. Zij strooide royaal met haar krachten en heeft voor de nationale kampioenschappen ook zonder problemen voor 800 en 1500 meter gekozen. 'En ik ga voor de titels', is haar uitgangspunt, al wordt de 1500 meter in Rotterdam pas de tweede in haar loopbaan. 'De eerste keer was in juni in Sindelfingen. Elly van Hulst eindigde daar achter mij.' Frans Thuys, de trainer die de middenafstandsloopster onder zijn hoede heeft, remt zijn atlete niet bij de reeks wedstrijden die zij op zich neemt. 'Zij geniet van wedstrijden', oordeelt Thuys. 'In de training ben ik zuinig met tempo- en snelheidstrainingen, want dat is na die paar jaar training nog veel te belastend voor haar. Daarom lassen we de wedstrijden in. Al is het eigenlijk het voornaamste dat ze wedstrijden gewoon vreselijk leuk vindt.' De 35-jarige trainer heeft in Ellen van Langen zijn grootste troef nadat hij eerder Christien Toonstra met de nationale top liet kennismaken. Deze atlete laat de wedstrijd in Rotterdam schieten als gevolg van een blessure. Zijn andere pupil, Van Langen, blesseerde zich in de wintermaanden en brak daardoor het indoorseizoen vroeg af. 'Ik heb dat toen radicaal uit mijn hoofd gezet na een scheurtje in een hamstring te hebben opgelopen. Daarna hebben we rustig opgebouwd naar de zomermaanden.'

De internationale confrontaties speelden zich allemaal in de afgelopen weken af. 'Het is leuk om tegen Wodars en Wachtel (de nummers 1 en 2 van de Olympische Spelen, red) uit te komen en er niet afgelopen te worden. Ik heb al veel geleerd van die grote wedstrijden, vooral taktisch. In Berlijn werd ik na de eerste 100 meter, toen we uit de banen naar binnen kwamen, helemaal achterin het veld met dertien meiden geduwd. Dat weet ik nu ook. In iedere wedstrijd moet je je eigen plek opeisen, want zo'n 800 meter gaat te hard om altijd maar aan het slot je achterstand goed te maken'.

Van Hulst

Ellen van Langen liep haar enige 1500 meter in 4.13.81 en haar beste 800 meter in 2.00.18. Met 1.59.62 is Van Hulst sinds 1981 recordhoudster op de afstand die zij in Rotterdam niet zal lopen. Op de 1500 meter is er nog een marge van ruim tien seconden tussen de nationale recordtijd van de internationaal gelouterde Van Hulst en het persoonlijke record van Van Langen.

Van Langen: 'Ik heb voor de atletiek gekozen en mijn uitdaging is dat ik wil kijken hoever ik kan komen.'

De oud-steepleloper Thuys, die zichzelf door een aantal sporten worstelde alvorens op 22-jarige leeftijd in de atletiek zijn hobby te vinden, heeft een dankbare pupil. 'Zij kwam tweeenhalf jaar geleden bij me en wilde fanatieker trainen dan ze had gedaan. Zij vindt het leuk en als er iets eenmaal gezegd is, heeft ze het opgestoken. Vooral in de winter hebben we hard getraind. Zo'n zeven a acht keer in de week. Je kunt niet ineens naar een enorme belasting, want zo lang is zij nog niet actief, maar het is ook wel weer zo dat ze toch wel 24 jaar is. De loopbaan van Elly van Hulst is veel geleidelijker opgebouwd.'

    • Theo Reitsma