Duizenden Albanezen de straat op voor bewind

WENEN, 14 juli Meer dan 100.000 Albanezen hebben gisteren in de Albanese hoofdstad Tirana een bijeenkomst bijgewoond ter ondersteuning van hun leider Ramiz Alia en de democratiseringspolitiek van de commmunistische partij, zo heeft het officiele persbureau ATA gemeld.

Op de bijeenkomst veroordeelden functionarissen de Albanezen die hun toevlucht zoeken in het buitenland. Zij drongen er bij de betogers op aan 'een te zijn als een vuist rondom de partij'.

Alia zelf was overigens niet op de bijeenkomst aanwezig. De bijeenkomst was een duidelijke poging van het Albanese leiderschap om aan te tonen dat de meerderheid van de bevolking zijn politiek van bescheiden hervormingen steunt.

De duizenden Albanezen die naar buitenlandse ambassades zijn gevlucht en inmiddels voor het grootste deel naar het buitenland zijn geevacueerd 'vertegenwoordigen Albanie niet, vertegenwoordigen het volk niet', onderstreepte politburolid Xhelil Gjoni.

Hij suggereerde dat Joegoslavie, waar de Servische druk op de etnische Albanezen om Kosovo toeneemt, voor de onrust van de afgelopen weken verantwoordeljk is. Wat dat betreft veroordeelde hij 'de vijanden' die uit zijn op 'de puinhopen van de macht van het volk'. Pag.5: Griekenland begroet landgenoten/ Vluchtelingen in Brindisi