Athene: Albanezen als 'landgenoten' begroet

ATHENE, 14 juli De 29 vluchtelingen uit de Griekse ambassade in Tirana die niet zal sluiten zijn gisteren per speciale vlucht uit Brindisi in Athene aangekomen. Minister van buitenlandse zaken Andonis Samaras verwelkomde allen twintig leden van de Griekse minderheid en negen Albanezen als 'landgenoten' en verwees naar de veel-omstreden wens die hij eind vorig jaar had uitgesproken, dat alle Grieks-orthodoxen van Albanie in 1990 kerstmis kunnen vieren. De 29 werden in een luxe hotel buiten Athene ondergebracht. 'Manoeuvres op beperkte schaal, volgens eerder opgesteld programma', zo noemde de Griekse regeringswoordvoerder gisteren de troepen- en vlootbewegingen die de laatste dagen zijn waargenomen in Noordwest-Griekenland, een gebied waar sinds tientallen jaren geen militaire oefeningen meer waren gehouden. De Griekse pers bracht ze vanzelfsprekend in verband met de situatie in Albanie. Dat gebeurde ook met de ontmoeting die minister van defensie Varvitsiotis op eigen verzoek heeft gehad met oppositieleider Andreas Papandreou en waarover van beide zijden niets naders is meegedeeld.

Premier Mitsotakis' bezoek aan het ministerie van defensie, gisteren, is officieel 'het eerste in een reeks waarin alle ministeries zullen worden bezocht', maar dat Albanie ook hier de meeste aandacht opeiste, wordt nauwelijks ontkend. Mitsotakis zelf constateerde na afloop dat de minderheden op de Balkan nieuwe aandacht vragen en hij zal in de naaste toekomst delen van het eigen land bezoeken waar op dit gebied gevoeligheden liggen.

De regeringswoordvoerder betoonde zich pessimistisch over de situatie in Albanie, waar hij een verharding verwacht na het vertrek van de duizenden vluchtelingen. Bij elke gelegenheid gewaagt de regeringswoordvoerder ook van de Grieks-sprekende minderheid in Zuid-Albanie, die volgens Griekse bronnen 400.000 zielen telt maar volgens Tirana slechts 70.000. De laatste dagen kwamen er weer, na een korte onderbreking, druppelsgewijs vluchtelingen over de Albanees-Griekse grens, merendeels Grieks-sprekend. Een klein, uiterst rechts en royalistisch Atheens dagblad, Eleftheri Ora (Het Vrije Uur) wekte eerder deze week op tot 'bevrijding van Noord-Epirus', het zuiden van Albanie. Het is nu of nooit, aldus de krant die overigens nauwelijks au serieux wordt genomen want Albanie is niet tot defensie in staat en de wereldopinie zou er geen aanstoot aan nemen als het Griekse leger nu zou intervenieren.

Vanuit de Alliantie van Links en Vooruitgang daarentegen, wordt gewaarschuwd tegen zulke 'avonturen' die uit oude romantische dromen zouden voortkomen maar die het klimaat in de regio alleen maar verder zouden verscherpen. En ook de socialistische PASOK heeft gisteravond een dergelijke waarschuwing laten horen.

Onder rechtse regeringen in de jaren vijftig waren er reeds campagnes waarin werd opgewekt tot bevrijding van alle Grieks-sprekende bloedverwanten over de grens. Veel oudere Grieken kennen nog steeds een lied dat ze toen op school hebben moeten leren: 'Ik heb een zuster, werkelijk een prachtkind, ze heet Noord-Epirus'.

    • Frans van Hasselt