Zweden roept ambassadeur terug uit Irak na executie

STOCKHOLM/BAGDAD, 13 juli Zweden heeft gisteren zijn ambassadeur in Irak teruggeroepen nadat een man van Iraakse afkomst, die de Zweedse nationaliteit bezat, was opgehangen op verdenking van spionage voor Israel.

De Zweedse minister van buitenlandse zaken, Sten Andersson, zei dat Jalil Mehdi al-Neamy, die via een huwelijk met een Zweedse in 1985 het Zweedse staatsburgerschap kreeg, woensdag was terechtgesteld. Een revolutionaire rechtbank in Bagdad had hem op 30 april ter dood veroordeeld wegens spionage voor de Israelische inlichtingendienst Mossad. Neamy had volgens Andersson een bekentenis afgelegd, die hij tegenover Zweedse diplomaten later niet had herroepen. Hij zat gevangen sinds 9 augustus van het vorige jaar, toen hij tijdens een bezoek aan Irak werd gearresteerd.

De Iraakse media hebben nog steeds met geen woord gerept over de zaak. Noch aan Neamy's arrestatie, noch aan zijn doodvonnis van eind april hebben ze ooit enige aandacht besteed. Een Arabische diplomaat in Bagdad zei echter dat een Iraakse functionaris, die anoniem wilde blijven, tegenover hem Neamy's executie had bevestigd.

In een verklaring sprak Andersson zijn afschuw uit over de uitvoering van het vonnis en zei hij dat de Zweedse ambassadeur, Henrik Amneus, voor overleg naar huis was geroepen. Hij onthulde later dat de Zweedse premier Ingvar Carlsson in stilte een beroep had gedaan op de Iraakse president Saddam Hussein om de straf niet uit te voeren.

In maart zorgde Irak voor opschudding door de oorspronkelijk uit Iran afkomstige Britse journalist Farzad Bazoft op te hangen. Irak had hem schuldig bevonden aan spionage voor Israel en Groot-Brittannie. De Iraakse media berichtten toen wel uitvoerig over het geval. (Reuter, AFP)