'Ziekenhuizen mogen fuseren in Amsterdam'

AMSTERDAM, 13 juli Het Andreas Ziekenhuis kan fuseren met het gemeentelijke Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West. Het bestuur van het Andreas Ziekenhuis heeft niet onzorgvuldig gehandeld door een principe-besluit te nemen met het Slotervaartziekenhuis te fuseren. Dit heeft de president van de Amsterdamse rechtbank vanmorgen beslist in het kort geding dat de medische staf van het Andreas Ziekenhuis tegen de directie en het bestuur had aangespannen.

De specialisten vochten de principe-overeenkomst met het Slotervaartziekenhuis onder meer aan omdat volgens hen grondslag en doelstellingen van het Andreas beter gewaarborgd zouden blijven door samenwerking met het katholieke Sint Lucas Ziekenhuis, eveneens gelegen in Amsterdam-West. Argumenten tegen het Slotervaart waren voorts verschillen in eigendomsstructuur, rechtspositie van de artsen (de artsen van het Slotervaart zijn in dienstverband) en verschillen in exploitatie. Het Sint Lucas Ziekenhuis zou financieel sterker zijn.

Een fusie van het Andreas Ziekenhuis met een ander Amsterdams ziekenhuis is nodig om de tweede ronde van de reductie van ziekenhuisbedden in de regio Amsterdam tot stand te brengen. In 1988 besloot de rijksoverheid dat in deze regio tot 1995 nog 600 bedden moesten worden ingeleverd en een ziekenhuis gesloten. In mei heeft de provincie Noord-Holland het Andreas- en het Slotervaartziekenhuis als fusiepartners aangewezen. Er zou dan een ziekenhuis van 650 bedden ontstaan.

Dr. W. van Hilten, algemeen directeur van het Slotervaartziekenhuis, toonde zich vanmorgen tevreden over de uitspraak. 'Wij wachten met spanning de verdere activiteiten van het Andreas af', aldus Van Hilten. De medici van het Andreas beraden zich nog over de mogelijkheden van een hoger beroep. Directie en bestuur van het Andreas Ziekenhuis waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.