Zakenlieden moeten aspiraties waterpoloploeg financieren

UTRECHT, 13 juli Er is goede hoop dat de Nederlandse waterpoloploeg bij de tweede poging zich te kwalificeren voor de wereldtitelstrijd in het Australische Perth in ieder geval niet zal struikelen over een financiele drempel. De Stichting TOP waterpolo, die vanaf mei bezig is sponsors te vinden voor het nationale team, heeft inmiddels de helft van het streefbedrag van 125.000 gulden bijeen. 'De werving van donateurs is bemoedigend', zei Henk Lichtenveldt van de stichting gisteren op een bijeenkomst van de KNZB (zwembond) in Utrecht.

De oprichting van die stichting begin mei met als doel tot en met de Olympische Spelen van 1992 een stevig financieel fundament onder de waterpoloploeg te leggen vormt eens te meer een illustratie van de wankele financiele situatie bij de KNZB, de minimumlijder van de nationale sportorganisaties. Nadat de bond had laten weten geen geld te hebben om het waterpoloteam naar Perth uit te zenden werd het initiatief genomen om een inzameling te houden onder zakenlieden die bekend staan als liefhebbers van die sport. Want hoewel het team het toernooi om de wereldtitel niet via de hoofdweg van het Europese kampioenschap wist te bereiken, bleek er onverwacht een invoegstrook op te doemen die ook naar Perth zou leiden. Dat gebeurde toen bekend werd dat een van de vijf continenten (Ocenanie, waarvan Australie en Nieuw-Zeeland als geplaatst waren) wegens gebrek aan kwaliteit geen derde land zou afvaardigen. Besloten werd in plaats daarvan een 'open' kwalificatietoernooi te houden. Dat gebeurt van 22 tot 28 oktober in Canada of Nederland. De Stichting TOP waterpolo hoopt vurig op het laatste, want een trip naar Canada zou een ongewenste aanslag op het budgetje betekenen. Als Nederland dat toernooi wint en er is een ton in de pot van Lichtenveld c.s. dan is deelneming aan het WK verzekerd. 'Die ploeg moet naar de top van het waterpolo in de wereld', herhaalde Lichtenveldt de strijdkreet waarmee zijn stichting de taak is begonnen.

Hoewel de Zwembond gisteren het contract met de huissponsor Speedo al zestien jaar samenwerking voor twee jaar vernieuwde (waarmee een bedrag van 200.000 gulden is gemoeid waarvan driekwart in de vorm van kleding wordt gegeven) zijn er niet alleen financiele zorgen voor de uitzending van de waterpoloers. Bondscoach Ton van Klooster mocht dan de hoop uitspreken dat een ruime mogelijkheid om de richttijden voor Perth te halen een grote afvaardiging tot gevolg zal hebben, de verantwoordelijken van de bond lijken meer gebaat bij een collectief vormverlies van de nationale selectie. Bondsvoorzitter Klaas van de Pol kon gisteren niet zeggen dat het geld voor zo'n eventuele grote delegatie er op dit moment al is. Hij hield het er op dat de KNZB zich ertoe verplicht degenen die voldoen aan de eis ook de gang naar het WK te laten maken. 'De bond moet er dan voor zorgen dat het geld er komt', aldus Van de Pol.

In principe zijn er twee gelegenheden om de richttijd neer te zetten: begin augustus op de Wereldbekerwedstrijden in Rome en tijdens selectiewedstrijden half november in Amersfoort. Het trio Ron Dekker, Karen Brienesse en Diana van der Plaats heeft nog een extra kans. Zij zijn uitgenodigd voor de Goodwill Games in Seattle, die voorafgaan aan het toernooi in Rome. Het voordeel van deze selectiemethode is dat een slecht toernooi niet meteen fataal is. 'Ze zijn niet meer van dat ene moment afhankelijk', zei Van Klooster. De bondscoach, momenteel bekritiseerd vanwege onder meer de matige prestaties op de nationale zomerkampioenschappen, wil in oktober een trainingskamp houden in West-Duitsland en heeft voor half december een interland tegen de Duitsers op het programma staan als laatste voorbereiding op het wereldkampioenschap.

Voor die titelstrijd, die begin januari 1991 wordt gehouden, heeft de internationale zwembond FINA drie Nederlandse officials aangewezen. De KNZB heeft toegezegd aan de moederorganisatie dat de drie zullen worden uitgezonden. Met de toevoeging: 'Onder voorbehoud van de financiele mogelijkheden'.