Werkloosheid in Polen in juni gestegen tot 570.000

WARSCHAU, 13 juli De werkloosheid in Polen is in juni met 125.000 gestegen tot 570.000 mensen, na zes maanden straffe bezuinigingen om de inflatie te bedwingen.

Daardoor is de werkloosheid omhoog geklommen tot 4,2 procent van de beroepsbevolking. Volgens het ministerie van arbeid in Warschau zullen binnenkort nog eens 300.000 mensen hun baan verliezen bij zo'n 7.000 bedrijven.

Aan het eind van dit jaar heeft Polen naar schatting 1,5 miljoen mensen zonder werk. Voor de invoering van het bezuinigingsprogramma begin dit jaar stonden nog geen 10.000 personen ingeschreven bij de arbeidsbureaus.

Volgens het ministerie zal een op de drie gezinnen straks steun ontvangen. Vier miljoen van de elf miljoen gezinnen (bijna 1 op 3) kunnen profiteren van het op 500 miljard zloty (bijna 100 miljoen gulden) begrote sociale programma dat aan het eind van 1990 moet zijn ingevoerd.

De steun is bedoeld om gezinnen compensatie te bieden die het ergst zijn getroffen door de recente prijsverhogingen van 50 tot 300 procent voor gas, huur en elektriciteit. Volgens officiele cijfers is de koopkracht van de Polen in het afgelopen half jaar met bijna 30 procent gedaald.

De bezuinigingsmaatregelen van de door de vakbond Solidariteit geleide regering hebben succes op het gebied van de inflatie. In juni is de inflatie gedaald tot 3,4 procent tegenover 5 procent in mei en 8,1 procent in april. In januari zei de regering nog dat de koopkracht maar met vijf procent zou verminderen.(Reuter)