Twist over eed militairen DDR

BONN, 13 juli De minister van defensie van de Bondsrepubliek, Stoltenberg (CDU), gaat niet akkoord met het plan van zijn Oostduitse collega Eppelmann (Demokratischer Aufbruch) om alle DDR-militairen opnieuw te laten beedigen. Kort geleden heeft Eppelmann aangekondigd dat hij die eed op de nieuwe DDR-grondwet wil laten afnemen op 20 juli, de dag van de mislukte aanslag op Hitler in 1944. Volgens Stoltenberg moet met zo'n nieuwe beediging worden gewacht tot de Duitse eenheid een feit is en 'enige tijd daarna' een gemeenschappelijk Duits leger is gevormd. 'Alles wat de eenwording van beide Duitse legers bemoeilijkt moet nu worden nagelaten', aldus Stoltenberg.

De verstandhouding tussen beide ministers van defensie is matig sinds Eppelmann zich ervoor heeft uitgesproken om de Oostduitse krijgsmacht ook na de Duitse eenwording nog enkele jaren in kleiner formaat maar zelfstandig te laten voortbestaan. Eppelmanns beedigingsplan wordt daarmee in verband gebracht. Volgens het ministerie van defensie in Bonn hebben vooral jonge Westduitse militairen er bezwaar tegen straks te moeten dienen onder Oostduitse officieren die hun loopbaan hebben gemaakt tijdens het SED-regime in de DDR.