Route du soleil begint bij Hazeldonk

HAZELDONK, 13 juli Een handjevol vroege vogels heeft zich op de snelweg gewaagd. De Route du Soleil begint voor hen bij Hazeldonk-West, de grensovergang op de weg Breda-Antwerpen. Vrijdag 13 juli, vakantie 1990. 'Ik had een betere datum kunnen kiezen om naar Frankrijk te rijden', zegt een bouwvakker uit Medemblik. 'Maar zo rustig als vandaag heb ik het nog niet vaak meegemaakt. De reizigers kunnen tot aan de Belgische grens doorrijden zonder oponthoud. 'Zelfs de Coentunnel was leeg', zegt de Noordhollander. Hij heeft, net als alle andere bouwvakkers een atv-dag gekregen op de laatste dag voor de grote vakantie. 'Nu is het nog rustig, maar bij Parijs wordt het vanmiddag en morgen een puinhoop', voorspelt hij.

Tegen tien uur loopt de parkeerplaats redelijk vol. 'Zal ik een blikje zalm openmaken?' 'Nee, laten we dat doen als we straks rustig ergens in Frankrijk zitten.'

Er wordt opvallend veel gegeten en gedronken. Op de laatste Nederlandse pleisterplaats kruipt een enkeling nog even onder de motorkap. 'Hier kun je nog iets doen. In Frankrijk ben ik reddeloos verloren als er iets gebeurt.'

De koffers worden nog even nagekeken, de paspoorten bijelkaar gezocht. Nerveuze automobilisten manoeuvreren voorzichtig met hun caravans, aan het begin van de tweede etappe. 'Dat is ze geraden ook', bromt een Haagse vrachtwagenchauffeur die op weg is naar Antwerpen. 'Die dingen zijn een ramp op de weg. De mensen zijn niet gewend met een vrachtje te rijden.'

Zelf neemt hij dit jaar een tentje mee naar Zeeland. 'Ik rij al meer dan genoeg, dacht ik zo.' Een echtpaar uit Den Bosch staat voor een grote stationcar. Op het dak staat een thermoskan. In de auto zitten drie jonge kinderen, allen uitgerust met een walkman. 'Ze hebben de hele muzikale fruitmand bij zich. Ze hebben zich ingesteld op een lange reis', zegt hun moeder. 'We staan hier al drie kwartier stil. Niet wat je noemt het begin van een wereldreis', lacht ze. Morgenavond moet ze met haar gezin in Zuidwest-Frankrijk aankomen, want de plaats op de camping is gereserveerd. De grootste drukte wordt pas vanavond en morgen verwacht. In de algemene meldkamer van de Rijkspolitie was vanmorgen nauwelijks iets te merken van een vakantiestemming. 'Er zijn wat ongelukken gemeld, maar dat had niets met de vakantie te maken. Het is meestal rustig op de vrijdag voor de vakantie', aldus een woordvoerder. 'Maar vanavond en vooral morgen wordt het druk op de wegen. Mensen gaan eerder van hun werk naar huis en hopen voor de drukte uit te rijden.'