Rente mogelijk lager: beurzen licht omhoog

AMSTERDAM, 13 juli De beurzen van Amsterdam, New York en Tokio boekten allemaal terreinwinst, maar de stijgingen bleven beperkt.

AMSTERDAM Een opnieuw kalme Amsterdamse effectenbeurs volgde vanmorgen een verder stijgend Wall Street. In Amsterdam gingen de aandelenkoersen over een breed front omhoog, al bleven de winsten meestal klein en was de handel beperkt. De obligatiemarkt gaf koersstijgingen te zien tot rond de twee dubbeltjes.

Koninklijke Olie ondervond nog steeds vraag op grond van uitlatingen van ministers uit het Midden-Oosten over de olieprijs en vermindering van de voorraden in de VS. Het fonds trok nu weer fl. 2,80 aan naar fl. 146,50. Rond Philips leek de rust te zijn teruggekeerd. Het fonds noteerde 30 cent boven het slot van donderdag op fl. 28,50. Nedlloyd voegde nog eens fl. 2,90 aan de koers toe op fl. 74,20 en Heineken ging fl. 2,40 omhoog naar fl. 134. Hunter Douglas was op zeker moment fl. 2 hoger op fl. 95,50 niet meer te koop, maar later werd er toch op dit niveau gehandeld. Elsevier raakte een winst van een gulden snel weer kwijt en tegen twaalf uur noteerde de uitgever onveranderd fl. 94,50. Borsumij en PolyGram vielen uit de boot. PolyGram zakte 40 cent naar fl. 36,90, terwijl Borsumij 30 cent moest inleveren.

Bij Eriks kon op een rijksdaalder hogere koers van fl. 135,50 niet geheel aan de vraag worden voldaan. Vraag was er verder ook naar fondsen zoals Gamma, Kondor Wessels, Textiel Twenthe en het parallelmarktfonds Avesco. Macintosh moest nog eens een gulden terug naar fl. 38 en ook Tulip liet een gulden liggen op fl. 44. NEW YORK Wall Street bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt, nadat Fed-voorzitter Alan Greenspan had verklaard dat de monetaire politiek versoepeld zou kunnen worden. Dat zou kunnen leiden tot een rentedaling. De Dow Jones index van de dertig belangrijkste industriele aandelen steeg met 37,13 punten tot 2969,80. De handel bereikte met een dagomzet van 211 miljoen aandelen een niveau dat al weken niet meer gehaald was. Ongeveer tweederde van de genoteerde fondsen steeg in waarde, eenderde boekte koersverlies.

TOKIO De beurs van Tokio schoot aanvankelijk omhoog, maar viel in de loop van de dag weer geleidelijk terug. Uiteindelijk steeg het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen met 0,2 procent tot 32.644,37.