Rabin boekt zege op Peres binnen partij

TEL AVIV, 13 juli Yitzhak Rabin heeft gisteren de eerste slag om het leiderschap van de Israelische Arbeiderspartij van partijleider Shimon Peres gewonnen. Zestig procent van de leden van het politieke bureau van de Arbeiderspartij steunde tegen de zin van Peres het voorstel van Rabin om het centrale comite op 22 juli te laten beslissen over de verkiezing van een nieuwe partijleider.

Peres, die in grote moeilijkheden is geraakt na zijn mislukte kabinetsformatie van april heeft de hoop echter niet opgegeven in het 1400 leden tellende centrale comite van de Arbeiderspartij de aanval van Rabin op zijn partijleiderschap te kunnen afslaan.

Rabin legde gisteren zijn zege op Peres uit als een duidelijke aanwijzing dat de Arbeiderspartij tot het inzicht komt dat alleen onder zijn leiderschap Likud tijdens nieuwe algemene verkiezingen kan worden verslagen.

Deze week wees een opiniepeiling opnieuw uit dat Rabin de populairste Israelische politicus is en zelfs als een betere kandidaat voor het premierschap wordt beschouwd dan de huidige Likud-premier Jytzhak Shamir.

De vrij constante populariteitscurve van Rabin ondergraaft de positie van Peres in de Arbeiderspartij. Bekende socialistische politici die tot de val van de regering van nationale eenheid dit voorjaar deel uitmaakten van het Peres-kamp zijn naar Rabin overgegaan.

Israelische commentatoren zijn van oordeel dat Peres, die als hoofd van de Arbeiderspartij er bij vier verkiezingscampagnes niet in is geslaagd Likud te verslaan, zich alleen door een wonder aan het hoofd van de Arbeiderspartij zal kunnen handhaven. De partij heeft niet zoveel oren meer naar het emotionele argument van Peres dat er geen sprake is van een strijd om het leiderschap van de partij maar van afzetting.

    • Salomon Bouman