Pijpbekledingsbedrijf Key en Kramer verkocht aan Esha

ROTTERDAM, 13 juli Cindu Key en Kramer (CKK) in Uithoorn heeft het pijpbekledingsbedrijf Key en Kramer (KK) in Maassluis verkocht aan Esha in Groningen. De prijs die CKK heeft bedongen ligt boven de intrinsieke waarde van het bedrijf. Dat zeggen Esha en CKK in een gezamenlijke verklaring. Tegelijkertijd neemt Schokindustrie, een onderdeel van de Hollandsche Beton Groep, een belang van 50 procent in KK-dochter Key en Kramer Coatings.

Esha en CKK hadden de overneming al aangekondigd in februari, maar de transactie kon pas haar beslag krijgen nadat 'enkele nadere onderzoeken' waren uitgevoerd. Over de aard van die onderzoeken zeggen de bedrijven niets. Drs. C. A. de Kloe is uit onvrede met de verkoop opgestapt als commissaris van CKK. De Kloe was jarenlang bestuursvoorzitter van CKK. Een andere tegenstander van de verkoop was geruime tijd Joep van den Nieuwenhuyzen, leider van Begemann uit Helmond. Omdat ook hij KK wilde overnemen bouwde hij een belang van 51 procent op in het moederbedrijf. Maar CKK bleek zich afdoende te hebben ingedekt tegen ongewenste invloeden. Uiteindelijk kondigde Begemann vorige maand aan dat het zijn belang in CKK zou verkopen. Daarbij rekent de onderneming op een aanzienlijke winst.