Ouders overwegen schadeclaim wegens darmverkleving baby

ROTTERDAM, 13 juli De ouders van een van de kinderen die met een darmverkleving werden geboren nadat ze in de baarmoeder in contact waren gekomen met de kleurstof methyleenblauw, overwegen een schadevergoeding te eisen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Het ziekenhuis gebruikte de kleurstof om bij vruchtwaterpuncties tweelingen van elkaar te kunnen onderscheiden. De ouders zijn bezig een belangenvereniging op te richten en hebben een advocaat in de arm genomen.

De baby's met een darmverkleving moesten direct na hun geboorte een zware operatie ondergaan waarbij de verkleefde stukjes dunne darm werden weggenomen. Ze verbleven vlak na hun geboorte enkele weken tot maanden in het ziekenhuis.

Volgens de advocaat van de ouders, mr. K. Tijsterman, is het nog niet zeker dat er een schadeclaim volgt. Tijsterman: 'De ouders zijn nog nauwelijks georganiseerd. Wij waren weliswaar al enkele weken bezig, maar pas nu de kwestie in het nieuws is gekomen komt er veel meer informatie beschikbaar. Juridisch relevant is natuurlijk dat andere ziekenhuizen al zijn gestopt met het gebruik van methyleenblauw omdat bekend was dat het niet helemaal te vertrouwen was.'

Dat de regionaal inspecteur van de volksgezondheid vindt dat het ziekenhuis niet verwijtbaar heeft gehandeld en de zaak niet voor het medisch tuchtcollege brengt zegt volgens de advocaat niet zoveel over afloop van een eis tot schadevergoeding.

Hoe hoog een eventuele schadeclaim zal zijn weet Tijsterman niet: 'Het Nederlandse systeem kent geen gigantisch hoge schadevergoedingen. Het lijkt er op dat de kinderen in hun latere leven niet veel last van de ingreep ondervinden, dit onder alle voorbehoud natuurlijk. Dat zou betekenen dat er vooral over smartegeld als gevolg van het in het eerste levensjaar ondervonden leed moet worden onderhandeld.'