Oproepen tot vrije dialoog in Kenia

NAIROBI, 13 juli Zonen van drie prominente Kenianen hebben gisteren de regering opgeroepen een vrije en open dialoog toe te staan over politieke en economische zaken. Peter Obanyo Mboya, Uhuru Muigai Kenyatta en Ceasar Argwings-Kodhek, allen zonen van voormalige Keniase leiders, veroordeelden iedere vorm van geweld, zowel van de staat als van demonstranten. 'Het is een feit dat zeventig procent van de bevolking beneden de 30 jaar is. En deze meerderheid moet een aandeel hebben in de toekomst van dit land', aldus de drie jongemannen.

Eerdere oproepen van enkele politici, geestelijken en advocaten voor een open debat over het huidige eenpartij-systeem leidden tot een golf van arrestaties. Gisteren werden opnieuw zes mensen opgepakt, onder wie een hoogleraar en voormalige parlementsleden.

De vrouwen van zeven eerder gearresteerde advocaten, pleitten gisteren bij ANC-leider Nelson Mandela voor het lot van hun echtgenoten. Mandela brengt een officieel bezoek aan Kenia. De zeven vrouwen vragen Mandela bij de Keniase president Moi aan te drigen op vrijlating van hun echtgenoten. 'De enige misdaad die onze echtgenoten begingen is dat zij de regering vroegen om mensenrechten toe te staan, zoals politieke participatie van de bevolking door middel van andere politieke partijen dan de regeringspartij Kanu', schreven zij aan Mandela.

De advocaat Gibson Kamau Kuria heeft gisteren het land mogen verlaten. Na de eerste arrestaties, vorige week, vluchtte hij naar de Amerikaanse ambassade in Nairobi. Dit voerde de toch al gespannen relaties tussen Kenia en de VS verder op. De Amerikaanse ambassadeur had zich eerder dit jaar uitgesproken voor de introductie van het meerpartijen-systeem. Hij veroordeelde vorige week de arrestaties van politieke dissidenten. Keniase politici beschuldigden hem daarop van inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

Het officiele dodental van de rellen die ontstonden naar aanleiding van de politieke spanningen in het land is opgelopen tot 21.

    • Koert Lindijer