Nieuwe boeken van Rushdie

LONDEN, 13 juli Van de Britse schrijver Salman Rushdie zullen binnenkort opnieuw twee boeken verschijnen: een roman en een essaybundel. Dat zegt de Britse uitgever Granta Books.

Salman Rushdie moest onderduiken, nadat de voormalige Iraanse leider Khomeiny moslims had opgeroepen hem te vermoorden, omdat zijn roman De Duivelsverzen een 'onvergeeflijke belediging van de Islam' zou zijn. In ballingschap heeft Rushdie sindsdien gewerkt aan een roman met de titel Haroun and the Sea Stories en een bundel van 72 essays die Imaginary Homelands gaat heten. Ze verschijnen respektievelijk in de herfst van dit jaar en het voorjaar van 1991. Volgens een woordvoerder van Granta zullen de nieuwe boeken geen aanleiding geven tot commotie, omdat ze 'geen politieke strekking' hebben. Na Khomeiny's zogeheten fatwa in februari 1989 ontstond in onder moslims in de wereld grote opschudding. Moslims in India Rushdie's voormalige vaderland en in Engeland werd De Duivelsverzen in het openbaar verbrand. Khomeiny stierf in juni 1989, maar geen islamitische leider heeft tot nu toe het 'doodvonnis' tegen Rushdie willen intrekken. (Reuter)