Kraakpand moet blijven van rechter

AMSTERDAM, 13 juli Het Amsterdamse kraakpand De Wielingen, een voormalig hervormd weeshuis aan de Volkerakstraat, mag voorlopig niet worden afgebroken, zoals de gemeente wil. Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken of het pand, dat in 1931 werd gebouwd, kan worden behouden en geschikt kan worden gemaakt voor jongerenhuisvesting.

Dit bepaalde gisteren rechtbankpresident mr. B. Asscher in een tussenvonnis in een kort geding dat de gemeente had aangespannen tegen de tachtig krakers die al twaalf jaar in het pand zitten.

In maart 1988 kocht de gemeente het pand aan met de bedoeling het af te breken en er honderd vrije-sectorwoningen, kantoren en een parkeergarage neer te zetten. Volgens mr. J. Werner, de raadsman van de gemeente, zou verbouwing van het in slechte staat zijnde pand veel te veel gaan kosten. Asscher zegt dat de gemeente dit standpunt onvoldoende aannemelijk heeft kunnen maken. Ook twijfelt Asscher, die onlangs persoonlijk een bezoek bracht aan De Wielingen, aan de onafhankelijkheid van het onderzoek, uitgevoerd door Woningbouwvereniging Amsterdam-Zuid. Bij het door Asscher gelaste nieuwe onderzoek moet volgens hem ook de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg, die het pand op de lijst van beschermde monumenten heeft geplaatst, worden gehoord.