Grote telecommunicatiefusie in VS

ROTTERDAM, 13 juli Het Amerikaanse telecommunicatieconcern GTE en de Amerikaanse telefoonmaatschappij Contel gaan fuseren via een aandelenruil ter waarde van 6,3 miljard dollar, circa 12 miljard gulden.

Daardoor ontstaat met 17,7 miljoen abonnees de grootste aanbieder van lokale telefoondiensten in de VS. De combinatie laat daarmee de zeven regionale Bell-maatschappijen achter zich. Ook wordt het duo de Amerikaanse nummer twee in mobiele telefoon.

GTE-topman James Johnson sprak over 'een perfecte combinatie van twee geweldige bedrijven'.

Zijn collega C. Wohlsetter van Contel zei dat de fusie de beide bedrijven de kritische massa zal geven die ze afzonderlijk misten.

Wall Street reageerde verdeeld op de krachtenbundeling. De koers van Contel schoot gisteren met 7,25 dollar omhoog tot 35,25. Het aandeel GTE zakte 1,25 dollar tot 29,75. De bedrijven hebben een principe-overeenkomst getekend, die nog door aandeelhouders en autoriteiten moet worden goedgekeurd. Zonder tegenstand zou de fusie nog dit jaar haar beslag kunnen krijgen.

GTE heeft vestigingen in 46 Amerikaanse staten, in 41 landen, en boekte vorig jaar een nettowinst van 1,4 miljard dollar op een omzet van 17,4 miljard dollar. Contel is actief in 30 Amerikaanse staten en haalde in 1989 een nettowinst van 277 miljoen dollar bij een omzet van 3,1 miljard dollar.

De samenvoeging van GTE en Contel is de derde grote Amerikaanse telecommunicatiefusie in korte tijd. MCI Communications kocht onlangs Telecom USA voor 1,25 miljard dollar. Kort daarvoor ontfermde Mc Graw Communications, Amerika's nummer een in mobiele telefoon, zich over Lin Broadcasting. Met die transactie was een bedrag van acht miljard dollar gemoeid.