Greenspan: rente VS kan lager omdat bankkrediet krapwordt

ROTTERDAM, 13 juli De rente in de Verenigde Staten gaat mogelijk omlaag. Dat zei de voorzitter van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren voor de bankcommissie van de Amerikaanse Senaat.

Omdat beleggen in aandelen bij een renteverlaging ten opzichte van rentenieren aantrekkelijker wordt schoten de aandelenkoersen in Wall Street 1,3 procent omhoog en sloten op een recordniveau van 2.969,80. Een lagere dollarrente maakt de Amerikaanse munt minder aantrekkelijk zodat de 'greenback' drie cent daalde en in New York sloot op 1,843 gulden. In Tokio zakte de dollar vandaag 1,48 yen en sloot op 147,42 yen per dollar.

President Bush is al langer voorstander van een Amerikaanse renteverlaging om de economie te stimuleren, maar Fed-voorzitter Greenspan zag daar tot voor kort weinig aanleiding toe en was bang dat een renteverlaging de kredietverlening zou aanwakkeren, wat inflatiegevaar oplevert.

Greenspan zei gisteren dat de rentepolitiek van de Amerikaanse banken, gecombineerd met een lager dan verwachte geldgroei, zijn visie heeft gewijzigd. De particuliere Amerikaanse banken stellen steeds zwaardere voorwaarden bij het verstrekken van krediet en verhogen de rente hoewel de Fed de 'federal fund rate' sinds december vorig jaar constant op 8,25 procent houdt. Dat is de rente die de banken aan elkaar moeten betalen. 'We volgen de ontwikkeling dag voor dag', aldus Greenspan. 'Volgens ons is krappere kredietverlening niet wenselijk zodat we mogelijk een tegenactie moeten ondernemen.'

Handelaren houden rekening met een verlaging van de 'federal fund rate' tot 8 procent.

In Tokio werd de afgelopen dagen gespeculeerd over een verhoging van het Japanse disconto, dat op dit moment op 5,25 procent staat. De Japanse centrale bank zou tot zo'n verhoging kunnen worden gedwongen om de yen te steunen ten opzichte van de dollar. Nu de dollar door eigen zwakte ten opzichte van de yen daalt is de kans op een Japanse discontoverhoging kleiner geworden.

Het Britse pond trok deze week aanvankelijk verder aan in de verwachting dat de munt binnenkort opgenomen wordt in het Europese Monetaire Stelsel (EMS). In dat stelsel moet de koers stabiel worden gehouden, een stabiliteit die de munt voor beleggers aantrekkelijk maakt. Het pond leek de magische hoogte van drie D-mark te passeren, maar viel gisteren iets terug na berichten over een mogelijk aftreden van de Britse minister van handel en industrie, Nicholas Ridley, in verband met zijn slecht gevallen uitspraken dat Duitsland Europa economisch zou willen veroveren, Fransen de poedels van de Duitsers waren en overdracht van nationale soevereiniteit aan Brussel gelijk stond met overgave aan Adolf Hitler. Het pond noteerde vanochtend 2,975 D-mark.