Duizenden in VS stonden bloot aan nucleaire straling

RICHLAND, 13 juli Meer dan 13.000 mensen in de Amerikaanse staten Washington en Oregon zijn in de jaren veertig blootgesteld geweest aan gevaarlijke doses radio-actieve straling. De straling was afkomstig van een van de eerste centra voor de produktie van kernwapens in het speciaal daarvoor gereserveerde gebied van Hanford in de staat Washington. Veel mensen dronken radio-actief besmette melk. Dit hebben wetenschappers, na een onderzoek in opdracht van de regering, gisteren onthuld.

De onderzoekers stelden vast dat de bevolking bij Hanford tussen 1944 en 1947 via de lucht een forse dosis jodium binnenkreeg. De intensiteit van de straling bedroeg 33 rad, 33 maal zoveel als die waaraan een mens is blootgesteld bij een dozijn rontgenfoto's. Sommige kinderen zouden zelfs aan 2.900 rad hebben blootgestaan. Een dergelijke straling kan later leiden tot kanker en ernstige schildklieraandoeningen.

De wetenschappers onderzochten ongeveer 270.000 mensen uit de omgeving van Hanford. Plaatselijke bewoners zeiden na het bekend worden van het onderzoek dat ze een schadevergoeding en medische hulp zouden verlangen van de overheid. Volgens deskundigen is echter moeilijk te bewijzen dat een geval van kanker nu te wijten is aan straling van ruim veertig jaar geleden. (AP, UPI)