DAF wellicht partner van Daimler bij overneming van Enasa

MADRID, 13 juli Het Duitse concern Daimler-Benz zou besprekingen voeren met de Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF over een gezamenlijke overneming van het Spaanse staatsbedrijf Enasa. Dat is gisteren in welingelichte kringen in Madrid vernomen.

Een woordvoerder van Daimler-Benz wilde het bericht vanochtend bevestigen noch ontkennen. Een woordvoerder van DAF in Eindhoven ontkent dat wordt gesproken met Daimler.

Daimler-Benz is op zoek naar een nieuwe partner voor de overneming van de Spaanse fabrikant nu de firma MAN bezig is zich terug te trekken uit het consortium dat hiervoor was gevormd. De beide Duitse bedrijven tekenden eind vorig jaar een overeenkomst voor een deelneming van tachtig procent in Enasa, na een felle competitie met drie andere gegadigden: Fiat, Volvo en DAF. MAN maakt gebruik van bezwaren bij het Bundeskartellamt om zich geheel aan de gemaakte afspraken te onttrekken of in ieder geval een veel kleiner belang in de Spaanse investering te nemen.

Daimler-Benz heeft de Spaanse overheid toegezegd alles in het werk te stellen om een nieuwe partner te vinden. Madrid heeft hierbij op grote spoed aangedrongen omdat door de maanden durende onzekerheid over de toekomst van Enasa steeds meer staffunctionarissen het bedrijf verlaten. De Spaanse regering is mede hierdoor al gedwongen de in december overeengekomen prijs te verlagen.

In Stuttgart zei men vanmorgen dat Daimler-Benz nog deze maand een oplossing hoopt te vinden en dat daarbij verschillende mogelijkheden worden onderzocht. Jorge Mercader, de hoogste man van INI (het overkoepelende instituut voor alle Spaanse staatsbedrijven), is gisteren op verzoek van Daimler-Benz plotseling naar de Bondsrepubliek afgereisd in gezelschap van de directeur-generaal van het ministerie van industrie. In Madrid trekt men hieruit de conclusie dat de gezochte oplossing zeer nabij is.

De woordvoerder van DAF zei vanochtend dat er, wat het Nederlandse bedrijf betreft, nog niets is veranderd ten opzichte van de status quo die eind vorig jaar werd bereikt met de ontvangst van de brief van de Spaanse regering, waarin DAF werd afgewezen.