Beslag Christie's opgeheven tijdens conflict om Redon

AMSTERDAM, 13 juli Het beslag op de bankrekening van het veilinghuis Christie's moet worden opgeheven. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren in kort geding bepaald. Het beslag werd vorige week gelegd door de verkoper van een pastel van de Franse schilder Odilon Redon (1840-1916), omdat het veilinghuis wanprestatie zou leveren. De pastel Fleurs des Champs, geschilderd tussen 1900 en 1916 werd tijdens een veiling van Christie's op 22 mei in Amsterdam voor 1,1 miljoen gulden verkocht aan een Japanse kunsthandelaar, de Umeda Gallery uit Osaka, maar na bijna vier weken bleek de koper niet te willen betalen, omdat hij de authenticiteit van de pastel in twijfel trok.

Volgens de verkoper had Christie's eerder moeten laten weten dat de koper niet had betaald. Op het moment dat Christie's dat kenbaar maakte, was de officiele termijn van 21 dagen waarbinnen een koper kan reclameren al verstreken. Daarom zou de koop niet ontbonden kunnen worden, zelfs wanneer de authenticteit van de Redon ter discussie zou staan. De verkoper stelt bovendien dat de pastel door de opschudding voortaan als 'onverkoopbaar' geldt.

De rechtbank vindt echter dat Christie's niets valt te verwijten en heft het beslag op. Ten eerste zou een traag betalingsverkeer bij kunstveilingen 'gebruikelijk' zijn, ten tweede staat de vraag naar de authenticiteit van Fleurs des Champs los van de geldigheid van de koop-overeenkomst, aldus het vonnis. Een nadere expertise zou daarom moeten uitwijzen of de pastel authentiek is, maar daartegen verzetten de verkopers zich.