Akkoord over drempel Duitse verkiezingen

BONN, 13 juli Voor de eerste gemeenschappelijke Duitse parlementsverkiezingen, in december, zal de DDR waarschijnlijk toetreden tot de Bondsrepubliek. Bij die verkiezingen zal dan overal in het verenigde Duitsland een kiesdrempel van vijf procent gelden. Die conclusie valt te trekken nu voorzitter Hansjoachim Walther van de DSU, de Oostduitse zusterpartij van de Beierse CSU, heeft gezegd dat zijn partij er desnoods wel mee akkoord kan gaan als de DDR voor de verkiezingen tot de Bondsrepubliek toetreedt en dan ook een kiesdrempel van vijf procent in heel Duitsland geldt. Walther die dit vanmorgen in een interview met het Westduitse dagblad Die Welt bekendmaakte zal zijn nieuwe standpunt vandaag en morgen toelichten op een partijcongres van de Beierse CSU, in Neurenberg.

Tot nu toe stonden de CDU/CSU en de SPD en de FDP in beide Duitse staten over de volgorde van toetreding en verkiezingen en over de kiesdrempelkwestie vierkant tegenover elkaar. De Westduitse minister Schauble (CDU, binnenlandse zaken) heeft eerder voorgesteld om de DDR pas na de verkiezingen tot de Bondsrepubliek te laten toetreden. Dat zou het mogelijk maken in de DDR nog met de bestaande lagere kiesdrempel te werken (drie procent) dan wel Oost- en West-Duitsland nog een keer als gescheiden kiesgebieden te beschouwen. Volgens Schauble zouden anders kleinere partijen die alleen in Oost-Duitsland meedoen (zoals de DSU, Bundnis '90 en ook de communistische PDS) in feite in de DDR 23 procent moeten halen om in het parlement te komen.

De SPD heeft Schauble minder nobele bedoelingen verweten. Zij verdenkt de CDU ervan via een lage kiesdrempel in de DDR versnippering van linkse stemmen in de hand te willen werken. Dat zou de CDU begunstigen en de SPD benadelen. Een principieel bezwaar van de SPD en de FDP is dat Schauble's voorstel zou meebrengen dat de legitimatie van de leden van het nieuwe Duitse parlement dan niet uniform zou zijn. De kwestie raakt ook, vooral, aan de verhouding tussen de Westduitse CDU en de exclusief Beierse CSU, die invloed in het verenigde Duitsland zou verliezen als de DSU onder de kiesdrempel zou blijven steken. Buiten Beieren wil de CSU niet kandideren, omdat de CDU dan ook in Beieren zou aantreden.

DSU-voorzitter Walther meent dat zijn partij in een groot Duits kiesgebied wel kans heeft om het nieuwe parlement te halen. Daarvoor is wel nodig dat de DSU en de CSU lijstverbindingen aangaan waar zij deelnemen en dat de CDU in Oost-Duitsland in bepaalde kieskringen direct verkiesbare plaatsen openlaat ten gunste van de DSU. Via wetswijziging heeft de Volkskammer het gisteravond mogelijk gemaakt dat parlementariers die hun eigen partij verlaten tot een andere partij kunnen toetreden zonder hun zetel te verliezen. Daarmee zijn de ministers Diestel en Ebeling gediend. Zij zijn vorige week uit de DSU getreden en willen opgenomen worden in de fractie van de Ost-CDU.

    • J. M. Bik