Zweden levert 17-jarige kaper uit aan Sovjet-Unie

STOCKHOLM, 12 juli De Zweedse regering heeft vanmorgen besloten om een jonge Russische vliegtuigkaper aan de Sovjet-Unie uit te leveren. Stockholm verklaarde met de uitzwijzing van de 17-jarige Dmitri Semjonov een voorbeeld te willen stellen voor andere potentiele vliegtuigkapers in de Sovjet-Unie.

Gisteren kwam het Zweedse Hooggerechtshof tot de conclusie dat de uitwijzing van de jongen legaal was. Semjonov, die op 9 juni een vliegtuig kaapte door te dreigen met een valse granaat, had verklaard liever enige jaren in een Zweedse gevangenis te slijten dan naar de Sovjet-Unie te moeten terugkeren.

De Europese Commisie voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelde intussen gisteren dat Finland eveneens het recht heeft om een uit de Sovjet-Unie afkomstige vliegtuigkaper aan Moskou uit te leveren. De 20-jarige Oleg Kozlov, die op 19 juni een vliegtuig kaapte en dat dwong naar Helsinki te vliegen, had begin deze week een klacht ingediend bij de Commissie, nadat de Finse regering had geweigerd hem politiek asiel te verlenen. Kozlov zei dat hij bij uitlevering het slachtoffer dreigde te worden van een onmenselijke behandeling. De Finse minister van justitie Tarja Halonen zal volgende week definitief besluiten of Kozlov wordt uitgeleverd.

Vanmorgen deed zich opnieuw een kortstondige kaping voor. Het vliegveld van Helsinki kreeg te horen dat een Aeroflot-toestel was gekaapt en op weg was naar de Finse hoofdstad. Zeventien minuten later berichtten de Russen dat het toestel toch naar Leningrad was teruggekeerd. De reden hiervoor werd niet bekendgemaakt. (Reuter, AFP)