Uitvallers Tour

Erik Vanderaerden is gisteren na afloop van de etappe van Saint-Gervais naar Alpe d'Huez door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd. Tijdens de beklimmingen van de drie cols had de Belgische sprinter uit de ploeg van Jan Raas zich herhaaldelijk aan de portieren van volg-auto's vastgehouden. De overtreding werd gesignaleerd vanuit de helicopters, die tijdens de bergritten de achterblijvers in de gaten houden. Met Vanderaerden verliest Raas de tweede renner uit zijn ploeg. Peter Winnen stapte af. De nationale kampioen, de afgelopen weken sukkelend met een blessure opgelopen na een botsing met een NOS-auto, kreeg een terugslag. Eind vorige week meldde hij nog opgewekt dat van verbetering sprake was. Gistermorgen kondigde hij aan de rit naar Alpe d'Huez, waar hij in 1981 en 1983 won, niet te kunnen beeindigen. 'Ik heb een ontsteking aan mijn bekken. De behandeling van de kraker heeft deels geholpen, maar dit is waarschijnlijk net te veel.'

Winnen kreeg gelijk. Hij behoorde tot het legertje afstappers, waardoor het aantal coureurs in de Tour tot 170 werd gereduceerd. Inmiddels zijn 28 renners naar huis. Gisteren vielen zeven rijders af. De Deen Skibby verscheen niet aan de start. De Fransman Moreau, wegens het overschrijden van de tijdslimiet, en Vanderaerden werden uit de strijd genomen.